John Heitinga beleefde zondag naar eigen zeggen een "eervol en respectvol afscheid" in de Amsterdam Arena voorafgaand aan de door Ajax gewonnen Klassieker tegen Feyenoord (2-1).

"Het was een mooie dag", aldus de 32-jarige Heitinga, die afgelopen maandagavond bekendmaakte dat hij per direct zijn actieve loopbaan beëindigt. "En de drie punten voor Ajax maken het natuurlijk compleet."

De oud-speler van Atletico Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC, die afgelopen zomer terugkeerde in Amsterdam maar amper speeltijd kreeg, werd voor de wedstrijd tegen Feyenoord in het zonnetje gezet op het veld van de Arena en liep vervolgens met zijn dochter Jezebel en zoon Lennox een ereronde, begeleid door vuurwerk en spandoeken.

"Dat was schitterend. Ik had deze week het een en ander gehoord over wat er zou gebeuren en had zaterdag mijn handtekening al gezet op een van de spandoeken. Om met mijn kinderen over het veld te lopen, maakte het wel af."

"Maar het meest speciale moment van vandaag was dat de spelers van Feyenoord en Ajax aan het eind van de ereronde samen in een erehaag gingen staan. Dat vond ik echt uniek, ik denk niet dat dat vaak op deze manier is voorgekomen."

Feestvreugde

Na de wedstrijd namen de spelers van Ajax Heitinga in de feestvreugde nog op de schouders. "Dat geeft aan dat wij als spelersgroep heel hecht zijn", zegt de 87-voudig international, die in de komende periode "zo nu en dan" zal gaan meelopen bij het eerste elftal en de jeugd van Ajax om te kijken of hij het trainersvak leuk vindt.

"Er komen nu zoveel dingen op mijn pad, dus ik moet gaan kijken wat het beste bij me past. Maar het is in ieder geval de bedoeling dat ik vanaf volgend seizoen de trainerscursus ga volgen."

Door nu te stoppen heeft Heitinga ervoor gekozen om niet nog een keer te verhuizen met zijn gezin. "Er was in de afgelopen transferperiode nog best veel interesse voor mij, voornamelijk vanuit het buitenland, maar dat heb ik naast me neergelegd. Ik ben zeven jaar weggeweest en heb afgelopen zomer bewust de stap terug naar Nederland gemaakt."

"De beslissing om mijn loopbaan te beëindigen was niet makkelijk, want het woord stoppen is definitief en dat maakt het ingewikkeld. Dat heeft me de laatste paar weken echt aan het denken gezet, maar uiteindelijk vond ik dit de beste optie."

Video: Ajax neemt afscheid van Heitinga

Ajax neemt afscheid van John Heitinga
Ajax neemt afscheid van John Heitinga

Goede timing

Met het afscheid voor de Klassieker was de cirkel rond voor Heitinga, die op 26 augustus 2001 als 17-jarige Ajacied debuteerde in het betaald voetbal in een uitduel met Feyenoord (2-1 zege).

"En nu neem ik afscheid bij een Klassieker. Weliswaar niet op het veld als actief voetballer, maar toch was dit een goede timing."