In de strijd tegen rechtstreekse degradatie uit de eredivisie is De Graafschap zondag één punt ingelopen op SC Cambuur.

De Achterhoekers speelden in eigen huis met 1-1 gelijk tegen NEC, terwijl SC Cambuur met 2-0 verloor bij FC Groningen.

Na 22 speelrondes bezit Cambuur dertien punten, maar eentje meer dan De Graafschap, dat sinds de winterstop zeven punten heeft goedgemaakt op de concurrent.

De Graafschap speelde in het thuisduel met NEC maar liefst 43 minuten met een man minder door een rode kaart van Karim Tarfi voor een smerige tackle op Christian Santos. Op dat moment koesterden de 'Superboeren' een 1-0 voorsprong dankzij een treffer van Andrew Driver in de elfde minuut.

Bij NEC begon clubtopscorer Santos op de bank omdat hij beschikt over een aflopend contract en bijgevolg in de zomer transfervrij kan vertrekken.

De Venezolaan maakte meteen na rust zijn opwachting in het elftal, maar werd weinig in stelling gebracht, de numerieke meerderheid ten spijt. Door een intikker van Marcel Ritzmaier in de 78e minuut hield NEC alsnog een punt over aan het duel.

De club uit Nijmegen bezet de vijfde plaats, op slechts één punt van nummer vier Feyenoord.

FC Groningen-SC Cambuur

FC Groningen rekende in De Euroborg relatief eenvoudig af met SC Cambuur, dat na de winterstop nog geen enkel punt heeft gepakt.

Michael de Leeuw opende na twaalf minuten de score en een kwartier voor tijd verdubbelde invaller Oussama Idrissi de marge met zijn eerste eredivisietreffer. Bij de bezoekers debuteerde Kevin van Veen, die de rest van dit seizoen wordt gehuurd van het Engelse Scunthorpe United.

FC Groningen staat zevende, met slechts twee punten minder dan Feyenoord.

Cambuur was niet naar Groningen gekomen voor een puntje. De Friese ploeg maakte een frisse indruk en begon vol goede moed. Dat optimisme maakte echter na tien minuten plaats voor hulpeloosheid.

Eén flitsende aanval van Groningen volstond. Danny Hoesen vond met een subtiel passje Bryan Linssen. De oud-speler van Heracles Almelo verschalkte Wessel Dammers heen en bood De Leeuw een niet te missen kans.

Kansen op de 2-0 kreeg Groningen genoeg. Hoesen slaagde er niet in zijn goede spel te bekronen, al was dat zeker ook de verdienste van doelman Leonard Nienhuis. Simon Tibbling zag een bekeken inzet net naast gaan.

Cambuur liet het bij pogingen van Marvin Peersman en Sander van de Streek, maar kon alle hoop op een punt laten varen na de 2-0 van Idrissi.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie