Kiki Bertens kon zondag na haar overwinning op Svetlana Koeznetsova nauwelijks bevatten dat zij Nederland een plek in de halve finale van de Fed Cup had bezorgd.

"Dit is ongelooflijk. Ik denk niet dat iemand vooraf verwacht had dat we deze ontmoeting met Rusland konden winnen, misschien wij zelf ook wel niet. Het is een ongelofelijk goed gevoel", zei Bertens na afloop van haar overwinning in twee sets (6-1 en 6-4) tegen de mondiale nummer nummer 17.

Bertens liet Koeznetsova bewust veel lopen over de baan, na haar lange wedstrijd van zaterdag tegen Richel Hogenkamp. "Ik wist dat zij gisteren een wedstrijd van vier uur in de benen had, dus daar probeerde ik van te profiteren door haar van links naar rechts te sturen. Ik speelde aanvallend tennis en maakte goed gebruik van mijn forehand."

De 24-jarige Wateringse, nummer 106 van de wereldranglijst, won dertien van haar veertien duels in de Fed Cup. De overwinning op Koeznetsova beschouwt ze als de mooiste uit haar loopbaan.

"We horen nu bij de laatste vier landen in de Fed Cup, dat is niet te bevatten. We realiseren het misschien zelf nog niet eens. We hebben nu een paar maanden om ons voor te bereiden en in april gaan we voor een plek in de finale", aldus Bertens.

Bertens bracht Nederland zaterdag op voorsprong door haar overwinning in twee sets op Jekaterina Makarova. Hogenkamp zette Oranje daarna op 2-0 door Koeznetsova in een historische partij van vier uur met 10-8 in de derde set de baas te blijven.

Haarhuis

Captain Paul Haarhuis kwam loftuitingen tekort voor zijn team. ''We hoopten vooraf op een puntje, maar dat het 3-0 wordt is verbazingwekkend. De meiden waren fenomenaal'', aldus de 49-jarige oud-tennisser.

Sinds Haarhuis captain is, wint het Nederlands Fed Cupteam alles. ''Ze inspireren en verrassen me. Het is geweldig om deel uit te maken van dit team. Kiki Bertens is een waar Fed Cupbeest; ze heeft al dertien partijen gewonnen en maar één verloren. Richèl Hogenkamp steeg tegen Koeznetsova boven zichzelf uit.''

Haarhuis ziet uit naar de halve finale. ''De speelsters geven 110 procent en blijken altijd in vorm in de Fed Cup. De sfeer in het team is altijd goed en dat neemt de spanning weg. Ik bedoel, 3-0 winnen van Rusland is niet normaal, zeker als je kijkt naar de stand op de wereldranglijst. Je zou een groot niveauverschil verwachten, maar wij hebben meer dan verdiend gewonnen.''

Het team van Haarhuis is door de overwinning nu acht ontmoetingen op rij ongeslagen. Nederland speelt nu op 16 en 17 april een uitduel met Frankrijk om een plek in de finale. De Franse ploeg won met 3-1 van Italië.