Het Nederlandse Fed Cup-team heeft zich zondag op zeer knappe wijze geplaatst voor de halve finales. Kiki Bertens won van Svetlana Koeznetsova en haalde daarmee het beslissende punt binnen.

De 24-jarige Wateringse versloeg de nummer zeventien van de wereld overtuigend met 6-1 en 6-4.

Op zaterdag had Richel Hogenkamp in een thriller ook al afgerekend met Koeznetsova. Bertens won toen knap van Ekaterina Makarova. De achterstand van 3-0 is voor de Russinnen niet meer goed te maken. 

Rusland was vooraf als verliezend finalist van vorig jaar de torenhoge favoriet. Voor Nederland, dat dit weekeinde voor het eerst sinds 1998 weer in de wereldgroep speelt, is het de achtste zege in de Fed Cup op rij. Oranje is al bijna drie jaar ongeslagen.

De laatste keer dat de tennissters de halve finales bereikte in de wereldgroep van het landentoernooi was in 1997. Toen bereikte het Nederlands team zelfs de finale.

Sterk

Bertens kende zondag een uitstekend optreden in de eerste set tegen Koeznetsova. Met een sterke service en enkele prachtige dropshots legde ze de Russin haar wil op en pakte ze de set met 6-1.

In de tweede set ging het tot 3-3 gelijk op, waarna Bertens haar opponente wist te breken. Op 5-4 serveerde de nummer 106 van de wereld voor de winst en sloeg ze toe op haar tweede matchpoint.

Later op de dag werd de eindstand in de ontmoeting bepaald op 3-1. Het Russische koppel Daria Kasatkina/Ekaterina Makarova won met 6-0 en 6-2 van het duo Cindy Burger/Arantxa Rus.

Nederland speelt nu een uitduel met Frankrijk om een plek in de finale. De ontmoeting zal plaatsvinden op 16 en 17 april. De Franse ploeg versloeg Italië zondag met 3-1.

Krajicek

Michaëlla Krajicek, die normaal gesproken een vaste waarde in het team is maar zich voor de wedstrijd tegen Rusland geblesseerd moest afmelden, was sprakeloos na het succes.

''De tranen staan in mijn ogen. Wat een ongelooflijke goede prestatie'', zei ze Ziggo Sport. ''Het is Kiki Bertens die de doorslag geeft. Als zij goed speelt en mentaal sterk is, krijgt het team iets extra's. Er viel helemaal niets aan te merken op haar spel. Het was echt klasse."