Dankzij een fraaie treffer van spits Vincent Janssen heeft AZ zaterdagavond de vijfde zege op rij in de eredivisie geboekt. In Alkmaar werd Vitesse met 1-0 verslagen.

In de voorgaande competitieduels rekende AZ al af met achtereenvolgens Roda JC (1-0), Feyenoord (4-2), SC Cambuur (3-1) en NEC (3-0).

Door de zege op Vitesse klom de ploeg van trainer John van den Brom van de achtste naar de zesde plaats in de eredivisie. Het heeft nu 34 punten uit 22 duels. FC Utrecht kan de Alkmaarders zondag nog passeren en hetzelfde geldt in theorie voor FC Groningen.

Vitesse, waar verdediger Guram Kashia sinds lange tijd weer in de basis stond, wist voor de vierde keer op rij niet te winnen. De formatie van trainer Rob Maas blijft steken op 33 punten uit 22 duels.

Rochet

De eerste kansen in Alkmaar waren zaterdag voor Vitesse. AZ-doelman Sergio Rochet bracht redding op inzetten van Valeri Qazaishvili en Isaiah Brown. Aan de andere kant hield Eloy Room spits Janssen van scoren af.

Beide ploegen hielden elkaar in het vervolg van de eerste helft, waarin AZ verdediger Levi Opdam zag uitvallen met een blessure, in evenwicht. Alireza Jahanbakhsh was namens de thuisploeg dicht bij de openingstreffer en Lewis Baker en Kosuke Ota waren voor Vitesse gevaarlijk. Gescoord werd er niet.

Nadat AZ via Dabney dos Santos na rust al heel dicht bij een doelpunt was, zette clubtopscorer Janssen de Alkmaarders op 1-0. Hij speelde zich knap vrij en verschalkte doelman Room met een fraaie boogbal. Het was voor Janssen zijn dertiende treffer van het seizoen.

Henriksen

Enkele minuten later mocht Vitesse van geluk spreken dat het niet tegen een 2-0 achterstand aankeek. Uit een voorzet van Ron Vlaar kopte Markus Henriksen op doel, maar Room bracht ternauwernood redding.

Vitesse zette aan en kreeg kansen via Ota, Maikel van der Werff en Denis Oliynyk, maar Rochet redde AZ wederom. De thuisploeg bleef een overwicht houden, maar door het uitblijven van doelpunten bleef het tot het einde spannend.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie