FC Twente heeft zaterdagavond de eerste uitoverwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van René Hake was door twee late treffers met 3-1 te sterk voor sc Heerenveen. ADO Den Haag kwam in het Kyocera Stadion niet langs Roda JC: 2-2.

Heerenveen opende al na elf minuten de score in het Abe Lenstra stadion door een treffer van Henk Veerman. Vijf minuten voor tijd bracht Bruno Ivini de bezoekers langszij.

Vlak voor tijd hielp Jerson Cabral de bezoekers uit Enschede op voorsprong en ver in blessuretijd maakte Hakim Ziyech er zelfs 3-1 van. Heerenveen stond op dat moment al met tien man door een rode kaart van Joost van Aken.

Door de nederlaag verzuimde Heerenveen de vierde competitiezege op rij te boeken. De ploeg van Foppe de Haan was de afgelopen weken wel te sterk voor SC Cambuur, Feyenoord en Willem II.

Heerenveen staat momenteel op de elfde plek met 29 punten, FC Twente heeft er 22 en staat veertiende.

Marsman

De thuisploeg begon nog sterk aan de wedstrijd. Van Aken kreeg al na vier minuten een grote kans, maar hij schoof de bal uit een voorzet van Sam Larsson net naast.

Een kleine tien minuten later was het wel raak. Doelman Nick Marsman van FC Twente tastte in de lucht naar een hoge bal van Larsson, maar liet hem vervolgens vallen voor de voeten van spits Veerman, die hard raak schoot.

Na die openingstreffer was het Twente dat steeds gevaarlijker werd. Een voorzet van Ziyech belandde vijf minuten voor het rustsignaal op het hoofd van Uvini, die de bal hard achter keeper Erwin Mulder kopte. De verdediger droeg zijn doelpunt op aan ploeggenoot Stefan Thesker, die voorlopig uit de roulatie is na het verwijderen van een tumor.

In de tweede helft nam FC Twente meer en meer de overhand. Toen Van Aken na zeventig minuten van het veld werd gestuurd, kreeg Heerenveen het steeds lastiger.

Vlak voor tijd bezorgden eerst Cabral en daarna Ziyech FC Twente de belangrijke zege. Voor Ziyech, die na zijn doelpunt zijn gram haalde bij het publiek van zijn oude club Heerenveen, was het zijn twaalfde treffer van het seizoen.

ADO Den Haag-Roda JC

ADO kwam in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Roda. De ploeg van Henk Fraser blijft daardoor twaalfde in de eredivisie met 27 punten uit 22 wedstrijden. Roda staat een plaats lager en heeft drie punten minder.

Het duel in Den Haag werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan de deze week overleden oud-ADO-commissaris Paul Beijersbergen.

Binnen twintig minuten stond ADO op voorsprong. De terugspeelbal van Roda-verdediger Marcos Gullon werd onderschept, waarna Kevin Jansen van een meter of 25 raak schoot. Daarna hadden de bezoekers direct iets terug kunnen doen, maar Georgi Zhukov raakte de bal in kansrijke positie niet goed.

In het vervolg van de eerste helft gebeurde er weinig, tot de laatste minuut voor rust. Vito Wormgoor ging in de fout door niet in te grijpen bij een voorzet en Roda-aanvoerder Tom Van Hyfte zorgde van dichtbij voor de gelijkmaker.

Derijck

Vlak na rust kwam ADO weer op voorsprong. Timothy Derijck kopte raak uit een vrije trap van Edouard Duplan. Dat leidde tot een offsenief van de thuisploeg in jacht op de derde treffer, maar het was Roda dat het dichtst bij een doelpunt was. Ugur Inceman raakte met een kopbal de lat.

De gelijkmaker van de Limburgers kwam er alsnog. Na een uittrap van doelman Benjamin van Leer scoorde Kristoffer Peterson met een fraai schot van afstand.

In het vervolg gingen beide ploegen op zoek naar de winnende treffer. Roda was daar nog het dichtst bij, maar een inzet van Rydell Poepon werd van de lijn gehaald.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie