Richel Hogenkamp steeg zaterdag boven zichzelf uit in de Fed Cup. De 23-jarige Doetinchemse stuntte in het tweede enkelspel tegen Rusland met een overwinning op Svetlana Koeznetsova en kon nauwelijks geloven dat ze de Russin had verslagen.

Na vier uur tennis stond er 7-6 (4) 5-7 en 10-8 op het scorebord in het voordeel van Hogenkamp. ''Wat een ongelooflijke wedstrijd was dit. Het is de mooiste overwinning in mijn carrière'', jubelde ze in het Olympisch Stadion van Moskou.

Hogenkamp zette Oranje op 2-0 tegen de zwaar favoriete Russinnen, de finalisten van vorig jaar in de landenstrijd. Kopvrouw Kiki Bertens had al verrassend het eerste punt binnengehaald door de sterker geachte Ekaterina Makarova te verslaan: 6-3 6-4.

''De adrenaline hield me op de been'', zei Hogenkamp. ''Tegen iemand die veel hoger op de wereldranglijst staat, krijg je niet zo veel kansen. Er ging van alles door mijn hoofd en het was een zware partij, maar ik bleef geloven dat ik kon winnen.''

Een eerste matchpoint in de beslissende derde set op 5-4 wist de Russin weg te werken, waarna Hogenkamp het even moeilijk kreeg. Op 6-7 kon Koeznetsova het afmaken, maar Hogenkamp werkte op haar beurt het wedstrijdpunt weg. Ze nam het initiatief weer over en bij 9-8 sloeg ze definitief toe. ''Het lukte me in de wedstrijd te blijven en de focus te bewaren.''

Als Oranje zondag nog één punt haalt tegen Rusland, wint het de wedstrijd en plaatst het zich voor de halve finales in de wereldgroep.