Veldrijder Mathieu van der Poel wil als mountainbiker meedoen aan de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Hoewel de 21-jarige Nederlander nauwelijks ervaring heeft op de mountainbike, hoopt hij in de komende maanden toch olympische kwalificatie af te kunnen dwingen.

"Ik zou dolgraag naar Rio gaan", zegt Van der Poel zaterdag tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Ik wil de komende weken mijn eerste wedstrijden als mountainbiker rijden. En niet zomaar. Bedoeling is om een selectie af te dwingen voor de Spelen in Rio de Janeiro."

Van der Poel, die vorige week nog door de Belg Wout Van Aert werd onttroond als wereldkampioen in het veldrijden, hoopt dat zijn gebrek aan ervaring hem geen parten zal spelen bij zijn olympische missie.

"Ik heb in het verleden niet echt veel met de mountainbike gereden en zeker niet in wedstrijdverband. Maar een eventuele selectie voor de Spelen werkt motiverend."

'Ideaal doel'

De jonge renner kan ook rekenen op de medewerking van zijn ploeg BKCP-Corendon. "Aan welke wedstrijden hij zal deelnemen ligt nog niet honderd procent vast, maar het lijkt ons een ideaal doel om naartoe te werken", aldus ploegmanager Christoph Roodhooft.

"Mathieu zat ook in de voorselectie voor de olympische wegrit, maar probeer maar eens op te boksen tegen al die toppers uit de World Tour. Dit lijkt ons haalbaarder."

In het verleden maakte ook de Belg Sven Nys als veldrijder zijn opwachting in de olympische mountainbikewedstrijd. De tweevoudig wereldkampioen nam deel aan de Spelen van 2008 in Peking en 2012 in Londen.