Ondanks het dringende verzoek van de Afrikaanse voetbalfederatie CAF om zich terug te trekken uit de strijd om het voorzitterschap van de FIFA, vecht Tokyo Sexwale door.

De Zuid-Afrikaanse kandidaat werd vrijdag gepasseerd door het bestuur van het CAF, dat alle Afrikaanse landen opdracht gaf zich achter sjeik Salman Bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein te scharen. Sexwale lijkt kansloos, maar weigert op te geven.

"Ze vroegen of ik me terug wilde trekken'', vertelde de 62-jarige Zuid-Afrikaan na een vergadering van het CAF in Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

"Ik heb gezegd dat ze mij vandaag maar buiten beschouwing moeten laten, zodat ze geen moeilijke beslissing hoefden te nemen. Alles in het belang van de eenheid. Maar ik blijf in de race en ik ga naar Zürich'', zei Sexwale over de FIFA-verkiezing op 26 februari in de Zwitserse stad.

Spelletje

De Zuid-Afrikaan, die ooit samen met Nelson Mandela werd opgesloten op Robben-eiland omdat ze tegen de apartheid vochten, voelt zich naar eigen zeggen niet verraden door 'zijn' continent. "Nee hoor. Ik ben tijdens de oorlog verraden, maar dit gaat slechts over voetbal. Het is maar een spelletje, we blijven dus lachen.''

Sexwale mocht vrijdag net als sjeik Salman, Gianni Infantino en Jérôme Champagne zijn kandidatuur toelichten aan de Afrikaanse bestuurders. Het CAF maakte na afloop bekend dat het unaniem achter de bestuurder uit Bahrein staat. Dat zou betekenen dat sjeik Salman in één klap 54 stemmen binnen heeft.

Toch bleek de Afrikaanse steun niet zo unaniem als het CAF wil doen geloven. Prins Ali bin Al-Hussein, de vijfde kandidaat, haalde namelijk vrijdag naar eigen zeggen in Egypte de stem van dat land binnen.