Katoesja-renner Eduard Vorganov is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De 33-jarige Rus testte positief op het middel Meldonium.

De UCI laat vrijdag in een statement weten dat Vorganov positief werd bevonden tijdens een out-of-competition controle op 14 januari.

Meldonium, dat zorgt voor een toename van het uithoudingsvermogen en het herstel bevordert na inspanning, staat nog maar op de dopinglijst sinds 1 januari 2016.

Het is voor Katoesja het tweede dopinggeval in twaalf maanden tijd. Tijdens de voorbije Tour de France werd Luca Paolini betrapt op cocaïne.

De Russische wielerformatie riskeert hierdoor een collectieve schorsing. De UCI zal de zaak voorleggen aan de disciplinaire commissie. 

Vorganov is voorlopig geschorst. Hij kan een contra-expertise aanvragen. De Rus, die in 2010 vijftiende werd in de Amstel Gold Race, was de afgelopen dagen actief in de Ronde van Valencia.

Eigen initiatief

In een reactie laat de leiding van Katoesja weten dat meldonium, ook wel bekend als mildronaat, in geen enkele vorm is gebruikt door het team en ook niet aan een renner is verstrekt.

In het kader van het 'zero tolerance'-beleid heeft de ploeg Vorganov met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld, omdat de Rus in strijd met de strikte interne regels het middel op eigen initiatief heeft geslikt.

Totdat de B-staal is onderzocht, onthoudt Katoesja zich van verder commentaar. Wel benadrukte het team nog dat de artsen en de directie er alles aan doen overtreding van het dopingreglement te voorkomen.

Renners moeten voedingssupplementen en medicijnen altijd laten controleren door de medische staf. De teleurstelling dat het dit keer kennelijk niet is gedaan, is daarom groot.