Ajax-trainer Frank de Boer heeft begrip voor de beslissing van John Heitinga om per direct een punt te zetten achter zijn voetballoopbaan. 

"Ik vind het een verstandige keuze. Het laatste halfjaar was niet de juiste afspiegeling van zijn mooie carrière", aldus De Boer vrijdag op de persconferentie in aanloop naar de Klassieker van zondag. 

Heitinga verkaste afgelopen zomer transfervrij naar Ajax, maar de 31-jarige verdediger kwam amper aan spelen toe in Amsterdam. De Boer gaf de voorkeur aan andere spelers, waarop Heitinga afgelopen week zijn schoenen aan de wilgen hing.

"Ik heb onlangs gezegd dat ik geen gebruik meer van hem zou maken dit seizoen. Heitinga is heel belangrijk in de kleedkamer, maar ik wilde hem niet meer op de bank zetten als opvulling. Dat kwam keihard bij hem aan. Uiteindelijk heeft hij besloten zijn loopbaan als coach op te starten."

Heitinga krijgt zondag al zijn afscheid in de Arena, wanneer Ajax het opneemt tegen Feyenoord. "Dat is een fantastisch moment voor een afscheid en dat verdient hij ook. Hij is een voorbeeldprof die altijd keihard gewerkt heeft."

Zivkovic

Na het stoppen van Heitinga, de verhuur van Lerin Duarte en het voortijdige vertrek van spits Yaya Sanogo, hoopte De Boer ook een nieuwe speler aan te trekken. Ajax haalde echter niemand.

"We hadden wel wat spelers op het oog, maar we hanteren het beleid dat er eerst spelers verkocht moeten worden", verklaart De Boer. "Dat is wel sneu, anderzijds moet je daar als coach rekening mee houden."

De Boer kan in de tweede seizoenshelft wel weer beschikken over Richairo Zivkovic. De spits keerde vroegtijdig terug van zijn verhuurperiode bij Willem II. "Hij wil keihard werken om de concurrentie in de spits aan te gaan. Dat is de enige instelling die ik wil zien van hem en ik hoop echt voor hem dat hij terugkeert bij het eerste."

Feyenoord

De Boer denkt ook met de huidige selectie een grote kans te maken op het kampioenschap, maar de coach erkent dat het spel wel voor verbetering vatbaar is. De laatste weken liet Ajax punten liggen tegen Heracles Almelo (0-0) en Roda JC (2-2).

"We staan niet meer eerste, dus daar moeten we mee omgaan. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk de automatismen van voor de winterstop terugkrijgen, maar daar heb ik vertrouwen in."

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord begint zondagmiddag om 12.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. De vorige editie van de Klassieker in de Arena eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. 

Bekijk het programma, de stand en de uitslagen in de eredivisie