De internationale atletiekfederatie IAAF is een onderzoek begonnen naar de authenticiteit van een brief uit 1995 waarin onder anderen voormalig topatlete Wang Junxia verhaalt over een door de bond en staat georganiseerd dopingbeleid.

Dat bericht de krant South China Morning Post.

Wang Junxia won tijdens de Spelen van Atlanta in 1996 een gouden medaille op de 5000 meter en een zilveren medaille op de 10.000 meter.

Drie jaar daarvoor verbeterde ze op zowel de 3000 als 10.000 meter het wereldrecord, tijden die nog steeds niet succesvol zijn aangevallen.

De brief van Wang Junxia en negen andere atleten werd in 1997 verstuurd aan een Chinese journalist en dook pas onlangs op via Tencent Sports.

In een passage staat dat de atletes de verstrekte pillen weggooiden, maar dat hun trainer Ma Junren er persoonlijk op toezag dat ze zich injecteerden met doping.

"We zijn mensen, geen dieren", zou in de brief staan. "Hij dwong ons om grote hoeveelheden doping te nemen."

Lang haar

De IAAF heeft de Chinese atletiekbond gevraagd om te helpen met het onderzoek.

Tijdens de jaren negentig presteerden veel van Ma Junrens atleten ijzersterk. Volgens de trainer kwam dat door de intensieve trainingskampen op de Tibetaanse hoogvlakte en het uitvaardigen van een verbod op daten en het dragen van lang haar.

Tevens zou de groep gebruik hebben gemaakt van 'wondercocktails' met onder meer plantenextracten en schildpaddenbloed.