Wout Poels heeft donderdag zijn gele leiderstrui weten te behouden in de tweede etappe van de Ronde van Valencia. 

De Nederlandse renner van Team Sky eindigde achter de Ierse ritwinnaar Daniel Martin en de Spanjaard Jesus Herrada op de derde plaats. De etappe over ruim 163 kilometer leidde van Castellon naar Fredes.

De 28-jarige Poels verloor in de zware etappe met een 16 kilometer lange slotklim slechts twee seconden op Martin (Etixx-QuickStep), die geen bedreiging voor hem is in het algemeen klassement. 

Op de laatste klim van de dag was het Movistar-renner Herrada die voor de aanval koos. Team Sky voorkwam dat de Spanjaard een ruime voorsprong kreeg. In de slotkilometer werd Herrada bijgehaald, waarna Martin de beslissende demarrage plaatste. Poels bleef controleren aan de kop van het peloton.

Leiding

Woensdag pakte de Limburger de leiding in het klassement dankzij winst in de heuvelachtige openingstijdrit over ruim zestien kilometer. De Spanjaard Luis Leon Sanchez en de Italiaan Diego Rosa, beiden van Astana, staan met een achterstand van 15 en 22 seconden respectievelijk op de tweede en derde plaats. 

Naast Poels is Stef Clement in de top tien van het algemeen klassement terug te vinden. Hij staat op de tiende plaats op 45 seconden van de leider.

Er staan in Spanje nog drie ritten op het programma, met de slotrit zondag in Valencia. De etappe van vrijdag lijkt een sprintetappe te worden. Het eerste deel van de langste rit van de vijfdaagse koers bevat de beklimming van de Alto de Oronet, een klim van de derde categorie. Daarna gaat het hoofdzakelijk over vlakke wegen naar aankomstplaats Alzira. 

De Ronde van Valencia keerde dit seizoen terug op de wielerkalender. In 2008 was de Spanjaard Ruben Plaza de laatste winnaar. Tom Cordes was in 1990 de enige Nederlander die de eindzege pakte.