DEN BOSCH - Yao Jie is er niet in geslaagd haar badmintontitel op de Dutch Open te prolongeren. In de finale verloor ze zondag in Den Bosch van de als eerste geplaatste Française Pi Hongyan, 9-11 4-11. De hoofdprijs bedroeg 3450 dollar, een kleine 3000 euro. Jie moest zich met iets minder dan de helft tevreden stellen.

Op het resultaat viel weinig af te dingen. Pi maakte op de beslissende momenten in de eindstrijd een fittere indruk. Dat betaalde zich in de langere slagenwisselingen met grote spreiding uit. Jie was niet bij machte het spel van haar Franse opponente te ontregelen.

Mia Audina was aandachtig toeschouwster. De winnares van het olympisch zilver in Athene had afgelopen week verplichtingen in China en ontbrak daardoor op de lijst deelneemsters voor het open Nederlands kampioenschap. Vanaf vrijdag was ze in Den Bosch aanwezig en stond zij voortdurend in het middelpunt van de belangstelling. Audina, die tijdens de bondsraadvergadering is benoemd tot lid van verdienste, schatte dat ze in de Maaspoort 2500 handtekeningen heeft uitgedeeld.

Bezoekers

De Dutch Open trok ongeveer dertig procent meer bezoekers dan vorig jaar. Toernooidirecteur Eric Bakker kon tot zijn tevredenheid vaststellen dat de hal zaterdag, tijdens de halve finales, nagenoeg was uitverkocht. De Nederlandse Badminton Bond (NBB) denkt dat de grotere belangstelling te danken is aan het Audina-effect. De speelster gaf zaterdag in Den Bosch een persconferentie voor de jeugd, waar vierhonderd kinderen op afkwamen.

Beenhakker en Meulendijks

Behalve Jie vielen ook Brenda Beenhakker en Judith Meulendijks in positieve zin op. Het duo drong door tot de halve finale van het vrouwendubbelspel en maakte het daarin het Deense paar Lena Frier Kristiansen en Kamilla Rytter Juhl knap lastig.

Voor Eric Pang was de halve eindstrijd ook het eindstation. Hij leek tegen de Deen Anders Boesen even op weg naar een sensatie (9-2 voor in de eerste game), maar verloor met tweemaal 12-15. De Nederlandse titel en de bijbehorende 4000 dollar waren voor Kenneth Jonassen. De nummer 18 van de badmintonwereld won het Deense onderonsje met Boesen zeer overtuigend: 15-6 15-6.