VERONA - Oscar Freire heeft zich zondag voor de derde keer gekroond tot wereldkampioen wielrennen. De Rabo-coureur uit Spanje bleek in Verona na 265,5 kilometer het sterkst in de sprint. Freire bleef de Duitser Erik Zabel en de Italiaan Luca Paolini voor.

Beste Nederlander was Michael Boogerd, die ook deel uitmaakte van de kopgroep van ruim vijftien man. Hij werd zevende. Boogerd was tevreden over zijn optreden en de winst van Freire, zijn ploeggenoot bij Rabobank. "Voor de ploeg is het mooi dat Oscar hier de wereldtitel pakt, maar ik had natuurlijk liever zelf gewonnen", zei de Hagenaar die in de laatste beklimming van de Torricelle nog even alleen voorop reed.

"Ik moest wat proberen, liever had ik gehad dat de Italianen onder aan de klim de aanval hadden geopend. Toen ik ging zat ik te dicht onder de top om een verschil te maken." Boogerd zag Freire en vier anderen aansluiten, in de afdaling door nog ongeveer tien renners gevolgd. De wereldtitelstrijd liep uit op een sprint waarin Freire duidelijk de sterkste was.