ALKMAAR - Na een rumoerige week was Ajax zondag tevreden met een gelijkspel in Alkmaar. Tegen AZ hielden de Amsterdammers de schade beperkt tot een doelpuntloze remise. "We wisten van tevoren dat deze wedstrijd op een belangrijk moment kwam", zei Koeman. "Gezien alles wat er de laatste dagen is gebeurd, vind ik het resultaat geslaagd, ondanks het gelijkspel."

Koeman vertelde na afloop dat hij best in spanning had gezeten voor het duel met de Alkmaarders. In de Alkmaarder Hout heerst sinds het aantreden van Co Adriaanse een prettig optimisme.

Daarnaast verzekerde de ploeg zich deze week ten koste van PAOK Saloniki van een langer verblijf in de UEFA-beker. Bij Ajax was het de afgelopen periode bepaald niet rustig. "Dat geeft extra spanning voor een spelersgroep, dus ook voor de trainer", aldus Koeman.

Kritiek

De trainer was zelf grotendeels verantwoordelijk voor de onrust die de afgelopen week in Amsterdam heerste. Na de 4-0 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League overlaadde hij zijn selectie en de leiding van de club met kritiek. Vrijdag maakte de club in een persverklaring duidelijk dat "alle horloges weer gelijk staan".

Maar Koeman wist ook dat slechts resultaat er écht toe kan leiden dat een voetbalvijver weer rimpelloos wordt. En dan kan in een roerige periode zelfs een 0-0 tegen een provincieclub bewerken dat de spanning grotendeels verdwijnt.

"De spelers hebben het positief opgepakt", wist Koeman na het duel. "In het verdere verloop van de competitie gaat dat leiden tot meer resultaat. Zoveel vertrouwen heb ik wel in deze selectie. Ik kan in ieder geval als trainer mijn spelers over deze wedstrijd niets kwalijk nemen."

Glaszuivere goal

Voor de pauze van het duel leek het er nog niet op dat Ajax uiteindelijk tevreden Alkmaar zou verlaten. De ploeg van Adriaanse zette met aanvallend spel veel druk op de Amsterdamse defensie. Een doelpunt van Van Galen werd afgekeurd. Volgens de coach ten onrechte: "Vooraf heeft scheidsrechtersbaas Uilenberg ons uitgelegd dat een bal die van heel dichtbij op een hand komt, niet telt als hands. Dat was het geval. Dus was het een glaszuivere goal."

Ook in het verdere verloop van het eerste bedrijf was AZ de beste ploeg. Meerdink, Huijsegems, Landzaat en De Cler waren met schoten en goed uitgespeelde acties dicht bij een doelpunt. Adriaanse: "We hebben in de eerste helft heel goed gespeeld. Na rust vielen mijn wissels heel slecht uit. Mede door de rode kaart van invaller Jaliens."

Rode kaart

AZ moest daardoor vanaf de 68e minuut met tien man spelen. Jaliens ging na een fluitsignaal van scheidrechter Van Hulten hard door op Van der Vaart en werd vervolgens met een directe rode kaart van het veld gestuurd. Voordat AZ tot een tiental werd gereduceerd, had Ajax echter de beste kansen van de wedstrijd. Juist na de rode kaart kreeg AZ weer wat greep op het duel.

Pienaar, Rosales en Anastasiou hadden in de eerste deel van de tweede helft goede kansen om de vieze smaak van een week crisis in Amsterdam met een doelpunt en daarmee een zege weg te spoelen. Die mogelijkheid werd uiteindelijk niet benut. Desondanks is de rust voor even terug bij Ajax. "Wie de uitslag ziet, denkt misschien dat het een saaie wedstrijd was", zei Koeman over het resultaat. "Maar dat was het zeker niet. Gezien het complete beeld van het duel was een gelijkspel het meest logisch."