BANGKOK - Roger Federer heeft zijn tiende toernooizege in dit jaar, de twintigste in zijn loopbaan, behaald. De nummer een van de wereld versloeg de Amerikaan Andy Roddick, de nummer twee van de wereld, zondag in de finale van Bangkok in twee sets, 6-4 6-0.

Het was zijn achtste zege op Roddick (tegen een nederlaag) en 69e zege in dit jaar (tegen zes nederlagen). Voor de winnaar lag de cheque van 76.500 dollar klaar.

De Zwitser werd zondag de vijfde tennisser ooit met tien toernooizeges in één jaar. Thomas Muster was de laatste in 1995, waarin hij twaalf toernooizeges behaalde. John McEnroe (13 in 1984), Ivan Lendl (11 in 1985), Pete Sampras (10 in 1994) en nogmaals Lendl (10 in 1989) gingen Muster voor.

"Ik wist niet dat ik tien toernooizeges in één jaar in me had", verklaarde Federer. "Na de US Open heb ik rustig aan gedaan. Ik kwam zonder hoge verwachtingen naar Bangkok. Mijn jaar was al geslaagd. Gaandeweg ging ik steeds beter spelen." Roddick merkte dat aan den lijve. In de openingsgame sloeg hij vijf aces, twee dubbele fouten en moest hij drie breekpunten wegwerken.

Blessure

Op 3-3 in de eerste set brak Federer de opslag van de Amerikaan. Het betekende het breekpunt in de wedstrijd. Roddick liet zich in de tweede set aan de elleboog behandelen voor een blessure die hij zaterdag in het hardhittersduel tegen Safin (7-6 6-7 7-6) opliep. "Die blessure speelde geen rol", vond de Amerikaan. "Tegen deze Federer was ik niet opgewassen."