DOHA - Sete Gibernau heeft de spanning weer helemaal teruggebracht in de koningsklasse MotoGP van het wereldkampioenschap wegrace. De Spaanse motorcoureur won zaterdag een bewogen Grote Prijs van Qatar en dichtte de kloof met de Italiaanse klassementsleider Valentino Rossi tot 14 punten.

De race op het splinternieuwe circuit van Losail in de snikhete woestijn begon met veel ophef. De wedstrijdleiding betrapte Rossi's Yamahateam op het prepareren van diens startplaats. Technici smeerden met een slippende scooter rubber op de grid, zodat de vijfvoudig wereldkampioen een fractie sneller zou kunnen wegkomen.

Voor straf moest de Italiaan van de achterste rij vertrekken. Dat scheelde hem vijftien plaatsen. Zijn landgenoot Max Biaggi werd voor eenzelfde vergrijp eveneens naar de laatste startrij verwezen.

Fenomenale inhaalrace

Rossi verwerkte de teleurstelling door vanaf de laatste plaats aan een fenomenale inhaalrace te beginnen. Na zes rondes lag hij al vierde. De 25-jarige wegracer betaalde een ronde later de tol voor zijn gewaagde koersen, toen hij in een moment van onachtzaamheid de controle over zijn machine kwijtraakte en onderuit ging.

Gibernau nam al in de eerste ronde de leiding en stond deze niet meer af. Zijn teamgenoot bij Honda, de Amerikaan Colin Edwards, finishte als tweede en de Spanjaard Ruben Xaus (Ducati) werd derde.

Wereldtitel

Door de winst van Gibernau en het uitvallen van Rossi ligt met nog drie grandprixraces te gaan de strijd om de wereldtitel in de koningsklasse weer helemaal open. Rossi leidt met 229 punten, Gibernau volgt met 215.

Een fotofinish moest de winnaar van de race in de 125cc aanwijzen. Na grondig bestuderen koos de jury voor de 17-jarige Jorge Lorenzo (Derbi). Het scheelde een paar millimeter met de Italiaan Dovizioso. Toch deed de Honda-rijder goede zaken met zijn tweede plek, want hij vergrootte in de WK-stand zijn voorsprong op naaste concurrent Barbera (Aprilia), die in Qatar slechts als twaalfde eindigde, tot 61 punten.

Hitte

De jonge Nederlander Raymond Schouten had moeite om in de zinderende hitte (36 graden) zijn concentratie te behouden. "Het zweet drupte na afloop zelfs uit mijn race-overall". Toch was hij niet ontevreden met zijn 24e plaats.

De Argentijn Sebastian Porto (Aprilia) zegevierde in de kwartliters. Hij hield de Spaanse titelfavoriet Daniel Pedrosa (Honda) achter zich. Porto liep in het klassement om de wereldtitel nauwelijks in op Pedrosa, 254 om 211 punten.