BANGKOK - Roger Federer kwam in Bangkok op één stap van zijn tiende titel in zijn beste tennisseizoen. De Zwitser beroofde zaterdag in de halve finales de Thaise held Paradorn Srichaphan van diens droom eindelijk eens een toernooi in Azië te winnen. Met 7-5 2-6 6-3 ging de finaleplaats naar de onbetwiste nummer een van de wereld.

Federer, dit jaar triomfator in drie grand slams, heeft al meer dan een jaar geen finale meer verloren. Zondag ontmoet hij wel een ander fenomeen uit de tenniswereld: Andy Roddick, nummer twee van de wereldranglijst. De Amerikaan vocht in de andere halve finale een krachtpatserclash uit met de Rus Marat Safin. In alle drie sets moest de tiebreak de beslissing brengen: 7-6 (tiebreak 7-1), 6-7 (0-7) en 7-6 (7-2).

In de eerste halve finale had Federer het ook verre van gemakkelijk. De tennisarena van Bangkok zat volgepakt met 10.000 hartstochtelijke Thaise fans. Srichaphan, vorig jaar bij de beste tien van de wereld maar dit jaar iets teruggegevallen met alleen een overwinning in Nottingham, gaf zijn beste tennis, won de tweede set maar legde het uiteindelijk af tegen de uitzonderlijke klasse van de Zwitser.

"Het spijt mij dat ik Paradorn in Thailand heb verslagen", zei Federer na zijn 68e winstpartij van het seizoen tegen het publiek. "Ik weet hoe graag hij had gewonnen."

China

In het tennis voor vrouwen wordt China steeds beter. Zaterdag won Na Li in Guangzhou de eerste geheel Chinese halve finale in een WTA-toernooi. De 22-jarige versloeg Ting Li met 6-3 6-3 en werd de eerste Chinese tennisster in de finale sinds Li Fang in 1998. In de finale zal Na Li aantreden tegen de 23-jarige Slowaakse Martina Sucha die met 6-2 7-5 won van de Tsjechische Barbara Strycova.

In Seoul behaalde de 17-jarige Russin Maria Sjarapova op topsnelheid de finale. In amper drie kwartier overklaste de kampioene van Wimbledon de Luxemburgse veterane Anne Kremer: 6-0 6-2. In de eindstrijd treedt zij zondag in het strijdperk tegen de Poolse Marta Domachowska die met 7-6 6-1 te sterk was voor de Amerikaanse Abigail Spears.

Prijzengeld

Het totale prijzengeld in Seoul is 140.000 dollar (102.000 euro). Sjarapova kreeg een startgeld van 300.000 dollar (245.000 euro).