HILVERSUM - De NOS zal dit jaar geen wedstrijdbeelden uitzenden van de Ronde van Italië. De Italiaanse rittenkoers begint zaterdag in Groningen. De NOS is er de afgelopen dagen, in de onderhandelingen met de Italiaanse tv-zender RAI, niet uitgekomen.

Overigens zal de NOS wel aandacht besteden aan de Ronde van Italië. Volgens een woordvoerster zal dat gebeuren in de vorm van interviews en achtergrondreportages. De Giro d'Italia is dagelijks wel te volgen op Eurosport en de Belgische televisie VRT.

Joop Atsma, voorzitter van de Koninlijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), noemt het "spijtig en zuur", dat de NOS zaterdag geen live-beelden van de proloog toont. "Zeker als ik zie hoe de Giro hier in Groningen leeft. Ik heb drie keer eerder een proloog in de Ronde van Italië meegemaakt, maar nooit in de sfeer zoals die hier heerst."

Atsma was nota bene medeverantwoordelijk voor een lijst die de Tweede Kamer twee jaar geleden samenstelde met sportieve en culturele evenementen die per se op het open net moeten worden uitgezonden. "De Tour en Wimbledon staan daar bijvoorbeeld op. Het is misschien een inschattingsfout geweest, dat de Giro daar niet op staat. Maar we wisten toen nog niet dat de proloog in Nederland zou zijn. Desondanks vind ik dat gezien de grootte van dit evenement de NOS haar verantwoordelijkheid had moeten nemen."

Troost

Initiatiefnemer Dick Heuvelman heeft in ieder geval de troost dat Eurosport, de VRT en ook de Duitsers live in de lucht zijn. "Het zou beroerder zijn als dit evenement niet in de Nederlandse huiskamers te zien zou zijn. Ik kan begrip opbrengen voor de NOS. Het schijnt om extreme bedragen te gaan, maar aan de andere kant is dit een uniek gebeuren. Als je zoiets bedenkt, ga je er niet vanuit dat de NOS er niet met live-beelden bij is."

Carmine Castellano kan als Giro-baas weinig doen aan het mislopen van de onderhandelingen. "De RAI bezit de rechten, maar ik weet dat het voorstel van de NOS niet acceptabel was. Het zat ver onder de bedragen die omroepen uit andere landen betalen. We kunnen voor de Nederlanders geen uitzondering maken. Dat geeft scheve gezichten."

Woordvoerder Jan de Jong van de NOS zegt dat er een normaal, volwassen bod is uitgebracht op de rechten. "We hebben een jaar geleden ook voorgesteld in Nederland de productie voor onze rekening te nemen. Dat is afgewezen. We hebben ook nog een voorstel ingediend voor een tweejarig contract en ook dat heeft het niet gehaald."

De Jong wijst erop dat de RAI ook met de Spaanse televisie niet tot overeenstemming is gekomen en dat daardoor twee Spaanse wielerploegen zich hebben teruggetrokken uit de ronde.