NIJMEGEN - Zwaar gehavend reisde RBC Roosendaal vrijdagavond naar Nijmegen voor de competitiewedstrijd tegen NEC. De ploeg had zoveel blessures dat er maar plaats was voor vijftien selectiespelers. Over meer smaken kon trainer Van Dijk niet beschikken. De Nijmegenaren hoefden zich vervolgens niet eens bovenmatig in te spannen om ruim te winnen, 3-0.

Voor RBC zijn de tochtjes naar de Gelderse stad dit seizoen niet bijster plezierig. In het bekertoernooi verloor de ploeg ook al met ruime cijfers. Destijds had het elftal het excuus dat ze na vijftien minuten met tien man kwam te staan, waarna de schade in het vervolg van het duel opliep naar 4-0. Vrijdag kon RBC door alle afwezigen helemaal geen vuist maken. Het surplus aan individuele kwaliteit was daarvoor bij NEC simpelweg te groot.

Ingespeeld elftal

Het probleem bij NEC is dat er ondanks de aanwezigheid van al die talenten nog steeds geen ingespeeld elftal staat. Trainer Neeskens heeft de beschikking over meer dan gemiddelde voetballers, maar presteert daarmee niet naar de mogelijkheden. Sinds de entree van assistent-coach Cees Lok, die ook wordt genoemd als mogelijk opvolger van de ex-international, zit er verbetering in het spel, al is het nog steeds niet sprankelend.

Tegen RBC, dat door alle blessures een zeldzaam deplorabele indruk maakte, had NEC het erg makkelijk. De Paraguayaan Edgar Baretto, die voor het eerst dit seizoen een basisplaats had, maakte met twee doelpunten binnen twintig minuten meteen een einde aan de mogelijke hoop die de Roosendalers hadden op een stuntje. Voor de zilverenmedaillewinnaar van de Spelen in Athene waren het zijn eerste goals in dienst van NEC.

Slim passje

De Zuid-Amerikaan stond daarna ook nog aan de basis van het derde Nijmeegse doelpunt. Met een slim passje zette hij Boutahar vrij voor doelman Aerts. De goalie, die volgend jaar naar Feyenoord verhuist, kon daarna voor de derde keer binnen een half uur de bal uit het net halen. Nog voor de pauze had NEC eigenlijk ruim afstand moeten nemen. Denneboom en Boutahar verzuimden echter goede mogelijkheden in doelpunten om te zetten.

Na rust vond de thuisploeg het wel best en drong hij nauwelijks nog aan om de score hoger op te voeren. Omdat RBC simpelweg kwaliteit ontbeert om een tegenstander pijn te doen bleef de stand steken op de 3-0, die al na een half uur op het scorebord stond.