VERONA - Davide Rebellin mag zondag niet starten in de wegrace van de WK wielrennen in Verona. De Italiaan dreigde buiten de selectie te vallen waarop hij een Argentijns paspoort aanvroeg om voor dat land uit te komen. Rebellin kon de vertegenwoordigers van de internationale wielrenunie UCI vrijdag geen officiële papieren uit Argentinië overhandigen waarop zijn inschrijving werd geweigerd.

Rebellin koos voor het aanvragen van het Argentijns staatsburgerschap nadat hij door de Italiaanse bondscoach Ballerini niet was opgeroepen voor de Olympische Spelen, hoewel hij dit voorjaar zowel de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. Paolo Bettini was de enige kopman bij de 'Azzurri', hij werd prompt olympisch kampioen.

Rebellin, vorig jaar voor het WK in Hamilton ook al genegeerd, vermoedde ook niet in aanmerking te komen voor de WK-selectie en besloot daarop voor een ander land in Verona uit te komen. Het leidde tot heftige discussies in Italië waar de positie van Ballerini, bij een eventuele wereldtitel voor Rebellin, onhoudbaar zou zijn geworden. Dat scenario is niet meer mogelijk. Rebellin werd vrijdag vervangen door Alejandro Borrajo, een echte Argentijn.