AMSTERDAM - Als Ajax zondag de KNVB Beker wint, wordt de ploeg maandag om 18.00 uur gehuldigd op het Leidseplein in Amsterdam. Dit heeft de gemeente Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

Ajax speelt zondag in Rotterdam de finale tegen FC Utrecht. Een huldiging op zondag is niet mogelijk, meent de gemeente, omdat de wedstrijd op zijn vroegst om 19.45 uur afloopt. Voor de spelers dan in Amsterdam op het bordes kunnen staan, is de avond grotendeels voorbij.

De Ajaxspelers en -begeleiding zullen aan het begin van de avond verschijnen op het balkon van de Stadsschouwburg. De huldiging wordt met muziek omlijst.

5 mei

Ajax werd zondag 5 mei landskampioen. Wegens de festiviteiten voor Bevrijdingsdag was de huldiging verplaatst naar een parkeerterrein bij de Amsterdamse Arena. Ondanks het feest dat op P2 werd gevierd, liep het rond het Leidseplein volledig uit de hand.

Circa duizend Ajaxfans wilden hun ploeg hoe dan ook in het centrum huldigen. Toen duidelijk werd dat de Ajaxspelers niet naar de stad kwamen, braken er rellen uit. De mobiele eenheid moest urenlang hard optreden. Uiteindelijk verrichtte de politie bijna zeventig arrestaties.

Ook het behalen van de UEFA Cup door Feyenoord woensdag leidde tot ernstige ongeregeldheden in Rotterdam.