AMSTERDAM - Ajax heeft de Europese doelstelling voor dit seizoen aangepast. Niet langer is het bereiken van de tweede ronde van de Champions League een doel. Na een gesprek tussen Ronald Koeman en de complete directie van Ajax is besloten dat 'Europees overwinteren' de nieuwe ambitie is, ook als dat in de UEFA-beker is.

Ajax besloot daartoe nadat trainer Ronald Koeman na de verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München (4-0) kritiek uitte op zijn spelersgroep en de leiding van de Amsterdamse club. Koeman vond dat er te veel van zijn spelers werd verwacht door vooral technisch directeur Van Gaal. "Het gesprek heeft bij mij een stuk onvrede weggenomen", aldus Koeman in een eerste reactie.

De beslissing om de doelstelling aan te passen werd mede genomen vanwege het afketsen van de transfer van Arouna Koné. De Ivoriaan was de beoogde opvolger van Zlatan Ibrahimovic, die vlak voor het sluiten van de transfermarkt werd verkocht aan Juventus. De Roda JC-speler kwam vervolgens niet door de medische keuring van de Amsterdammers.

Ajax benadrukte vrijdag in een perscommuniqué dat er over de nieuwe lijn van Ajax geen verschil van mening bestaat tussen Koeman en Van Gaal. Algemeen directeur Arie van Eijden daarover: "Het is goed dat in aanwezigheid van alle betrokkenen de horloges gelijk gezet zijn en dat binnen de organisatie geen verschil van mening bestaat over de weg die Ajax bewandelt."