RECIFE - De Nederlandse volleyballers, al uitgeschakeld voor de halve finales, hebben de eindronde van de World League in Brazilië afgesloten met de felbegeerde zege. Tegen Spanje werd het -1 (25-20 25-27 25-23 25-18).
World League

Door dat resultaat nam Oranje revanche voor de nederlaag in mei in Rotterdam in de EK-kwalificatie. Door deze uitslag redde Nederland ook het vege lijf van Rusland, dat door een betere setratio de laatste vier haalde.

Nummerdor

"Vandaag kwam iedereen aardig samen", keek uitblinker Reinder Nummerdor terug. "Voor ons was er niks meer te winnen, financieel gezien, maar toch stond er veel op het spel. We hebben er daarom zelf veel druk op gezet. De Spanjaarden waren niet zo scherp, ik denk omdat ze niet zo'n fel team tegenover zich hadden verwacht."

Het duel was boeiend, enerverend soms, maar niet zeer hoogstaand. Nederland viel inderdaad voor het eerst op als eenheid. Voor het eerst deden namelijk ook de middenblokkeerders Joppe Paulides en Sander Olsthoorn nadrukkelijk mee, zodat niet alles op het bordje werd geschoven van de geroutineerde drie, Richard Schuil, Guido Görtzen en Nummerdor.

Verder debuteerde Allan van de Loo, bij Alcom/Capelle passer-loper van beroep, verdienstelijk als libero. Hij verving de aan de knie geblesseerde Joost Kooistra. "Van de Loo deed het goed", vond ook Nummerdor. "Passen heeft hij de laatste tijd heel weinig gedaan. Op de training was hij vooral bezig met serveren."

Spanje

Spanje was ook niet compleet. De nationale vedette Rafael Pascual verdient dezer dagen als gouden uithangbord een vermogen in de Puertoricaanse competitie. Hij werd in Recife overigens nauwelijks gemist. De zege op Rusland, dat ernstig teleurstelde, getuigde daarvan. Het uitzicht op een verrassende plek in de halve finale deed bovendien de vermoeidheid van de zware vijfsetter in de tropische zaal tegen de Russen minder voelen.

Dat was althans de verwachting. De praktijk bleek weerbarstiger. Spanje kwam moeilijk op gang. Dat had zeker ook te maken met het goede en enthousiaste spel van Nederland, dat resoluut een voorsprong nam. Het team was geconcentreerd, maakte weinig fouten en voor het eerst deden Paulides en Olsthoorn in Recife van zich spreken.

Op het eind van de eerste set onstond er enige dreiging, toen de gehaaide spelverdeler Prenafeta de onervaren libero Van de Loo zag staan en hem twee keer een te moeilijke service presenteerde. Paulides herstelde de marge met een eerste-tempoaanval en een blok.

Rommelig

De tweede set was rommeliger. Spanje ging wat beter serveren, Nico Freriks kreeg moeite zijn setups naar de juiste plek te dirigeren. Daardoor kwam vooral Richard Schuil, niettemin topscorer met 27 punten, een paar keer niet door. Dat zorgde voor een evenwichtiger verloop, tot 20-20 waarbij de Chinese scheidsrechter Wang Ning weigerde te geloven dat er zeker twee Nederlandse handen tussen de bal en de grond lagen. Toch kwam Oranje op setpoint. Schuil kon het alleen niet benutten.

Spanje greep vervolgens zijn kans wel. Het sprankje hoop van een half uur eerder gloeide door naar nieuw vuur. Vlammend volleybal wilde het niet echt worden. Wel veel strijd, tegen elkaar en tegen de slopende omstandigheden in de Geraldao Magelhaes-hal. Tegen alles en iedereen, met veel geharrewar over bijvoorbeeld een opstellingsfout bij Oranje en een gele kaart ver in de derde set.

Het doel van het gevecht, met de Russische staf als zenuwachtige getuige, was volstrekt duidelijk: Nederland wilde met een zege naar huis, Spanje wilde door naar Belo Horizonte voor de vette cheques. Nederland kreeg zijn zin, Rusland keek vol ongeloof toe, als lachende derde.

Dat laatste stak Nummerdor. "Op 24 keek ik even naar ze. Ze zaten vet te lachen. Bij het EK in Ostrava verloor Rusland van Tsjechië. Anders hadden wij bij de laatste vier gestaan. Ik zal niet zeggen bewust, maar ze gingen zeker niet voluit. Nu helpen we hen."