ROTTERDAM - Met bij vlagen attractief voetbal heeft Feyenoord zich donderdagavond overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van het UEFA-bekertoernooi. De ploeg van coach Ruud Gullit kon zich in de Kuip tegen het bescheiden Odd Grenland lekker uitleven: 4-1. De Rotterdammers, die nog veel kansen lieten liggen, wonnen twee weken geleden al met 0-1 in Noorwegen.

De voorbeschouwing van Gullit op de return tegen Odd Grenland beloofde niet veel goeds. De oud-international toonde zich woensdag een warm pleitbezorger van het afwachtende spel van topploegen als Bayern München en Arsenal, met een supersnelle omschakeling van verdediging naar aanval bij balbezit. Hij reageerde daarmee indirect nog op de kritiek die zijn ploeg zaterdag na de uitwedstrijd tegen het gehavende RBC Roosendaal ten deel viel (0-4).

Ondanks de zwakke tegenstand, de Brabanders misten liefst negen spelers, liet Feyenoord zich bij voorkeur terugvallen op eigen helft om daarna in balbezit razendsnel toe te slaan.

Van een behoudende instelling bij de Rotterdammers was donderdagavond evenwel geen sprake. Gretig en geconcentreerd opende de thuisploeg vanaf het beginsignaal de jacht op doelpunten. Al in de tweede minuut was het raak. Bosschaart haalde uit een hoekschop doeltreffend uit, het was zijn eerste officiële doelpunt in zijn achtste seizoen als profvoetballer.

Over de vleugels

Het duurde tot aan de laatste minuut in de eerste helft voordat Kuijt met een fraai schot de voorsprong verdubbelde, 2-0. Met die marge deed Feyenoord zichzelf schromelijk te kort. Het Rotterdamse aanvalsspel sprak meer dan eens tot de verbeelding: snel, creatief en veel over de vleugels. Vooral Kalou had het af en toe op zijn heupen. Evenals in Roosendaal had de ploeg van Gullit echter te veel kansen nodig om tot scoren te komen.

Defensief liet Feyenoord nog wel de nodige gaten vallen. Odd Grenland, dat vooral bij hoekschoppen veel onrust voor de neus van doelman Babos veroorzaakte, profiteerde echter niet van de ruimte die de Rotterdamse achterhoede weggaf. Met een van richting veranderde schuiver was Henriksson in de 33e minuut dicht bij een Noorse treffer.

Kort na de rust moest zich Babos zich toch gewonnen geven. De 22-jarige Canadese international Occean, een van de weinige opvallende spelers bij Odd Grenland, strafte de slechte dekking in het hart van de gammele Rotterdamse defensie (Paauwe/Saïdi) koel af, 2-1. Daarmee keerde de spanning enigszins terug in de Kuip, hetgeen Gullit met de vervanging van spits Kuijt voor middenvelder Buffel onderkende. De mooie treffer van Goor, uit een voorzet van invaller Smolarek, brak in de 73e minuut het Noorse verzet, waarna Kalou een sterke wedstrijd in de laatste minuut terecht bekroonde, 4-1.