ALKMAAR - Na de 2-1 in Alkmaar, volgend op de 3-2 in Thessaloniki, tegen het Griekse PAOK zei iemand tegen Co Adriaanse: "AZ is een aanwinst voor Europa." De winnende coach die zich zat te verkneukelen om de schitterende resultaten in de eerste ronde UEFA-beker, schoot in de lach. "AZ heeft het goed gedaan voor het Nederlandse voetbal. Twee overwinningen tellen mee voor het klassement."Bekijk video: Modem/ Breedband

Met meer wilde de perfectionistisch ingestelde trainer/coach niet pronken. Hij voelde kennelijk aan dat hij dan weer als een grote wijsneus zou worden geoormerkt en vond het wel mooi zo.

Rentree

Buiten kijf stond dat AZ de rentree na 22 jaar in het Europese bekervoetbal vierde met zeer aanvallend voetbal. Zowel uit als thuis en dat is in het heersende resultaatvoetbal van Europa een zeldzaamheid. De beide duels tegen PAOK waren buitengewoon attractief. De ploeg incasseerde tegentreffers in de kwaliteitrijke rush naar meer doelpunten.

Tactiek

Adriaanse heeft donderdag in de return, voor een kleine 8000 toeschouwers, toch een korte wijle in de rats gezeten. PAOK sloeg op de beregende grasmat in de Alkmaarder Hout AZ met zijn eigen tactiek om de oren. De Griekse ploeg viel aan en zette druk vanaf de aftrap. Skarmoutsis kopt in de 2e minuut rakelings over. In de 9e minuut trapte Salpigidis een indirecte vrije trap door de muur in de hoek, 0-1. Adriaanse vreesde dat een deel van zijn ploeg door die treffer op een verdedigende speelwijze zou overgaan. Immers, als PAOK op 2-0 zou komen, was de uitschakeling nabij.

AZ schrok wel maar schakelde, tot opluchting van de coach, onmiddellijk een tandje hoger. Na een snelle combinatie speelde Van Galen diep op Buskermolen. De middenvelder verlengde en liet doelman Atmatsidis kansloos, 1-1. "Na de gelijkmaker was ik rustig", bekende Adriaanse.

Kwalificatie

AZ nam geen genoegen met alleen de kwalificatie. Zeker na de rust joeg de ploeg onvermoeibaar op de overwinning. Gemakkelijk was het niet, want PAOK speelde niet slecht en kreeg ook kansen door het spitsenpaar Salpigidis en Yiasoumi. PAOK's coach Rolf Fringer, sinds 48 uur aan de macht, stelde na afloop dan ook dat het fortuin meer op de hand van de thuisclub dan van zijn ploeg was geweest. "Jammer, want we kregen wel de vroege goal die wij hartstochtelijk wensten."

Elkhattabi

Na rust was AZ een keer of acht dicht bij een doelpunt door Elkhattabi, die de licht aan zijn knie geblesseerde Perez verving, door Buskermolen, De Cler en stuwer Van Galen. Het winnende doelpunt viel in de 72e minuut. Landzaat knalde een afgeweerde bal in. Vijf meter voor de Griekse doelman veranderde Mathijsen de richting van de bal voor een plof in het net, 2-1. AZ krijgt dinsdag vier nieuwe tegenstanders om te laten zien een aanwinst voor Europa te zijn. Adriaanse: "We zullen sowieso ons eigen spel spelen, aanvallend met veel risico."