MADRID - De Nederlandse tennisploeg is donderdag in Madrid aan Zwitserland gekoppeld in de eerste ronde van de Davis Cup 2005. Het duel wordt in Zwitserland gespeeld van 4 tot en met 6 maart. De winnaar van het duel treft in de kwartfinale de winnaar van Spanje - Slowakije.

Het wordt de zevende ontmoeting tussen beide landen. Van de voorgaande zes won Nederland er twee, de laatste keer in 1995 in Genève. Het laatste duel tussen beide landen dateert uit maart 2003 in de Gelredome in Arnhem. Daar versloeg Zwitserland Oranje met 3-2. In Arnhem speelde Zwitserland met Federer en Kratochvil.

"Pittige loting", reageerde bondscoach Tjerk Bogtstra. "Een gemakkelijke tegenstander zat er niet in het schema omdat we niet geplaatst waren, maar Zwitserland uit wordt heel lastig." Bogtstra had geen voorkeur voor een tegenstander maar wilde graag een thuiswedstrijd. "Tegen vier van de zeven mogelijke tegenstanders hadden we een thuiswedstrijd geloot, tegen twee had het lot moeten beslissen, alleen tegen Zwitserland was het zeker een uitwedstrijd.

Ik had graag tegen Rusland, Spanje, Frankrijk of de Verenigde Staten gespeeld. Dat was altijd thuis geweest." Over de sterkte van de Zwitserse ploeg was Bogtstra reëel. "Ze leunen op Federer. Daarna komt een heel tijdje niets. Als we willen winnen, zullen we van die tweede man plus het dubbel moeten winnen. Federer is van eenzame klasse."