DEN HAAG - Genoten heeft ze van de bijzondere prestaties van de paralympiërs in Athene. Zo sprak staatssecretaris Ross-Van Dorp van Sport donderdagochtend de Nederlandse medaillewinnaars toe in het Promenadehotel in Den Haag bij aanvang van een dag lang huldigen.

Drie gouden medaillewinnaars, de atleet Kenny Wheelen en het tafeltennisduo Gerben Last en Tonnie Heijnen werden geridderd voor hun prestaties. Zij werden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De andere gouden winnaars, de rolstoeltennissers Esther Vergeer, Maaike Smit en Robin Ammerlaan hadden hun lintje al voor prestaties op de vorige Olympische Spelen gekregen.

De veertig medaillewinnaars die deelnamen aan de Olympische Spelen voor Gehandicapten in Athene waren in spierwitte pakken naar het hotel voor een informele bijeenkomst gekomen. De gehandicapte sporthelden vertrokken even na elf uur naar de volgende bijeenkomst, een bezoek aan koningin Beatrix. Op Paleis Noordeinde is een besloten bijeenkomst. Na het gebruikelijke fotomoment, met de koningen te midden van de medaillewinnaars, kan het publiek hen tijdens de rijtoer door het centrum van Den Haag huldigen.