EINDHOVEN - PSV heeft woensdagavond zijn eerste zege in de Champions League van dit seizoen behaald. In eigen huis versloegen de Eindhovenaren het Griekse Panathinaikos, 1-0. Vennegoor of Hesselink scoorde door onbewust een kopbal van Alex van richting te veranderen.

Vennegoor of Hesselink werkte twaalf minuten voor het einde van de onaantrekkelijke wedstrijd de bal na een kopbal van Alex in het Griekse doel. Na twee groepswedstrijden deelt PSV de tweede plaats in de poule met Panathinaikos.

Overlevingstocht

De achterstand op de Arsenal, dat gelijkspeelde tegen Rosenborg (1-1), bedraagt slechts een punt. De Eindhovenaren vervolgen de nog nooit gelukte overlevingstocht door de eerste groepsronde met een dubbele ontmoeting tegen Rosenborg.

Zoals wel vaker in de geschiedenis van de Champions League kon PSV tegen de ultraverdedigende Grieken aanvankelijk het verschil niet maken. Panathinaikos presenteerde zich in het met 26.500 toeschouwers niet uitverkochte Philips-stadion allesbehalve als wereldploeg. De thuisploeg liep zich herhaaldelijk stuk op de hechte defensie.

Beloning

PSV bracht volwassen het geduld op om te wachten. De Eindhovenaren maakten verdedigend geen fout. Doelman Gomes hoefde geen enkele keer echt in actie te komen. Met dank aan Vennegoor of Hesselink werd het geduld beloond.

De clubtopscorer deed wat zijn voorganger Kezman in de Champions League nog wel eens naliet: scoren. Zo heeft het Nederlandse voetbal na de afgang van Ajax in München toch nog uitzicht op een plaatsje in de volgende ronde van het prestigieuze toernooi.

Wachten

Naar goed voorbeeld van de Griekse nationale ploeg bediende Panathinaikos zich van een speelwijze waarin zwaar de nadruk op verdedigen, vertragen en counteren lag. Net als de Europees kampioen bij de landenteams hield ook de Griekse titelhouder bij voorkeur tien man achter de bal. Gesteund door de zege in de eerste groepswedstrijd tegen Rosenborg bracht Panathinaikos het geduld op om te wachten op die ene geslaagde uitval.

Net als Frankrijk, Tsjechië en Portugal op het Europees kampioenschap wisten de Eindhovenaren zich aanvankelijk weinig raad met het onaantrekkelijke maar effectieve spel van de Grieken. PSV koesterde heel veel balbezit maar kon de hechte defensie van Panathinaikos maar moeilijk ontrafelen.

Gevaarlijk

De keren dat een speler van de thuisclub gevaarlijk opdook voor doelman Chalkias ontbrak nauwkeurigheid in de afwerking. Zo schoot Alex in de twaalfde minuut in kansrijke positie naast. Bouma verzuimde in de 27e minuut de bal in het doel te glijden en ook De Jong mocht zich in de 38e minuut aanrekenen dat hij PSV niet op voorsprong bracht.

Doelman Gomes kreeg niet meer dan enkele terugspeelballen te verwerken. De Braziliaan kreeg van trainer Hiddink de voorkeur boven de van een rugblessure herstelde Zoetebier.

Dromen

Na een mislukte doelpoging van aanvoerder Van Bommel probeerde trainer Hiddink met het inbrengen van Sibon een beslissing te forceren. Park probeerde een kwartier voor tijd vergeefs een strafschop te versieren. Dankzij Vennegoor of Hesselink mag PSV voorlopig blijven dromen van het al zo gewenste ticket voor de volgende ronde van de Champions League.