AMSTERDAM - Ronald Koeman wil op korte termijn met Ajax praten over zijn toekomst. De trainer van Ajax vindt dat er een groot verschil zit tussen de ambitie die de club uitstraalt en de huidige kwaliteiten van zijn elftal. "Als niet iedereen dat beseft, wordt het heel moeilijk voor een trainer", aldus de oefenmeester van de Amsterdamse club.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Koeman wil nog niet vooruitlopen op de uitkomsten van het gesprek. "Ik sluit niets uit. Maar misschien is het ook wel het moment waarop alle neuzen dezelfde richting op gaan. Ik ben het echter met een aantal zaken niet eens en ga de laatste weken niet met plezier naar mijn werk. Ik wil dat dat weer terug komt en daar gaan we komende tijd over praten."

Conclusies

Overigens wil de oefenmeester niet dat het idee ontstaat dat hij weg wil bij de club. "Bij dit soort verhalen worden altijd meteen conclusies getrokken. Daarvoor is het echter nog veel te vroeg, zo'n scenario is nog niet aan de orde. Ik heb op dit moment nog geen flauw idee wat er uit de gesprekken gaat komen."

De beleidsbepalers bij Ajax wilden woensdag niet reageren. "Ik denk dat dat niet verstandig is op dit moment", aldus algemeen directeur Arie van Eijden.

'Ongeschikt'

De onvrede van Koeman kwam al direct na het fors verloren Champions Leagueduel tegen Bayern Munchen (4-0) naar buiten. Hij noemde zijn elftal onder meer "ongeschikt voor dit niveau".

Een dag na de forse nederlaag bleken de uitspraken van de trainer niet zo zeer te zijn gericht aan het adres van zijn spelers. Koeman ergert zich veel meer aan leiding van de Amsterdamse vereniging.

Opbouwtrainer

De oud-international is het niet eens met de manier waarop de club wordt geleid. Hij ziet elk jaar zijn beste spelers vertrekken en blijft daardoor de opbouwtrainer die hij eigenlijk niet is.

Nog veel erger vindt Koeman het dat de club blijft propageren dat het huidige elftal minimaal goed genoeg is voor de tweede ronde van de Champions League. Technisch directeur Van Gaal droomde bij zijn aantreden al eens van een nieuwe overwinning op het hoogste Europese niveau. Het huidige team van de Amsterdammers mist echter de kwaliteit en de ervaring om ver te komen in Europa.

Hoogste niveau

De coach verpakte zijn onvrede na de wedstrijd tegen Bayern in de volgende zinnen: "Als er nu nog mensen bij Ajax zijn die denken dat dit elftal goed genoeg is voor het hoogste niveau, hebben ze dat mis. Nationaal kan het goed genoeg zijn, maar internationaal zeker niet."

Een dag later kwam hij met een uitleg. "Ik doelde met mijn woorden vooral op de druk die op dit elftal wordt uitgeoefend. Er wordt in deze club veel te veel verwacht. De club moet naar buiten toe uitstippelen waar een elftal toe in staat kan worden geacht. Maar de laatste weken heb ik het idee dat ik de enige ben die dat moet doen."

Druk

Koeman: "De laatste weken is er natuurlijk van alles gebeurd. Ik denk en vind dat de druk op dit elftal veel te groot is. Dat heb ik ook geprobeerd aan te geven direct na het duel. Door de pijnlijke nederlaag is alles nu naar buiten gekomen."

Zijn beslissing om te kiezen voor de publiciteit, is mede ingegeven door zijn gedachten over de toekomst. Koeman is een ambitieuze trainer en wil graag werken in de Europese top. "Ik wil niet de rest van mijn trainersloopbaan op deze manier doorwerken en elke keer opnieuw op nul beginnen. Dat kun je aantal keren doen, maar daarna is de lol daar wel van af."