BARDOLINO - Bart Voskamp is woensdag bij de WK wielrennen uit de uitslag van de individuele tijdrit geschrapt. De Nederlander, die de achttiende tijd realiseerde, werd gediskwalificeerd wegens stayeren achter de Zweed Larsson, die hem had ingehaald.

Voskamp was het absoluut niet met die beslissing eens, waarna vertegenwoordigers van de KNWU protest wilden aantekenen. "Ik heb niet in zijn wiel gezeten en heb ook nooit een waarschuwing gekregen", vertelde de boze Voskamp.

Respectabel

"De regel is dat je, als je wordt ingehaald, 25 meter afstand moet bewaren. Misschien heb ik er 23 meter achter gezeten, maar dan hadden ze me ook een keer tijdens de race kunnen waarschuwen. Het gaat erom dat ik een respectabele afstand houd, dat heb ik gedaan."

Een bezoek aan de jury was tevergeefs. Protest was niet mogelijk. Jury-commissarissen langs het parkoers hadden geconstateerd dat Voskamp te dicht op zijn voorganger had gezeten, wat een werknemer van de internationale wielrenunie UCI, die in een volgauto had gezeten, bevestigde.

Ingehaald

"Ongelooflijk", foeterde medeploegleider Egon van Kessel, die ook achter Voskamp had gereden. "Bart is na dertien kilometer ingehaald door die Zweed.

Ik heb hem gezegd te volgen, maar wel op enige afstand. Bart heeft hem nog een paar keer ingehaald. Dat mag, er is ook nooit een waarschuwing geweest. Bart rijdt al twintig jaar tijdritten, die weet echt wel hoe dat moet."

Middeleeuwen

De betrapte renner sprak van een belachelijke machtspositie van de UCI. "Protest is niet mogelijk, dit lijken de Middeleeuwen wel."

Joost Posthuma, de andere Nederlandse deelnemer in Bardolino, steeg door het wegvallen in de uitslag van Voskamp naar de 23e plaats. Hij moest een kleine vier minuten toegeven op winnaar Rogers.

Eer

"Ik vond het een eer dat ik hier als eerstejaars beroepsrenner mocht starten. Ik heb veel geleerd, bovendien vind ik tijdrijden een mooie discipline, het is de basis van het wielrennen."

De Australiër Michael Rogers won de wereldtitel.