UTRECHT - Schaatser Jochem Uytdehaage is dinsdagavond in het Brandwondencentrum van Beverwijk beland na een auto-ongeluk op de snelweg A27 nabij Hilversum. De olympisch kampioen en oud-wereldkampioen heeft kneuzingen en tweedegraads brandwonden aan rug, nek, hand en hamstring, zei zijn trainer Gerard Kemkers woensdag.

Hij ligt in Beverwijk ter observatie en zal naar verwachting nog voor het weekeinde uit het hospitaal worden ontslagen. Zijn zaakwaarnemer gaat er vanuit dat hij dan spoedig de training kan hervatten.

Slippen

Uytdehaage was op weg naar zijn huis in Blaricum toen hij omstreeks elf uur 's avonds slipte met zijn auto. Het stortregende op dat moment. De winnaar van twee gouden medailles tijdens de Spelen van Salt Lake City (2002) verloor de macht over het stuur en raakte van de rijbaan af. Zijn auto rolde over de kop, botste op een geluidswand en vloog in brand. De 28-jarige schaatskampioen kroop op eigen kracht uit het wrak.

Geen breuken

"De doktoren hebben vooralsnog geen breuken geconstateerd", wist Kemkers. "Als je de ernst van het ongeval in ogenschouw neemt, is Jochem er nog nog goed van afgekomen."

De schaatser uit de TVM-ploeg was bij kennis toen hij in het ziekenhuis arriveerde. De artsen hebben hem vervolgens onder narcose gebracht. "Dat is om de brandwonden beter te kunnen behandelen", zei zijn trainer.

Toekomst

Kemkers wilde woensdag absoluut niet speculeren over de sportieve toekomst van Uytdehaage, die al enkele weken niet voluit kon trainen vanwege een knieblessure: "Ik vind dat op dit moment ook niet het belangrijkste. Voor mij telt nu even de gezondheid van Jochem. Ik wil hem zo snel mogelijk zien en weten hoe het met hem is."