AMSTERDAM - Feyenoord heeft woensdag achtentwintig jaar na dato weer de UEFA Cup veroverd. Toen was het Tottenham Hotspur dat verloor nu moest Borussia Dortmund het ontgelden. De Rotterdamse club won in de Kuip met 3-2 van de Duitse landskampioen.
Feyenoord
UEFA Cup
Borussia Dortmund

"Dit maakt je hele seizoen goed. Hier doe je het allemaal voor", stamelde Pierre van Hooijdonk direct na de wedstrijd tegen Borussia Dortmund. De trefzekere spits leidde Feyenoord onder meer door twee cruciale doelpunten naar een historische zege.

Echt tevreden over zichzelf was hij niet. "Ik heb niet het gevoel dat ik een berewedstrijd heb gespeeld. Ik heb gewoon hard gewerkt en twee belangrijke momenten gehad", bagatelliseert de aanvaller zijn optreden in De Kuip.

Bosvelt

Aanvoerder Paul Bosvelt hield het vooral bij enorme verbazing. "Ongelooflijk dat je dit wint. Ons seizoen kenmerkte zich namelijk door wisselvalligheid."

Rouwband

Beide finalisten, die met rouwbanden om speelden en een minuut stilte hielden in verband met de moord op
Pim Fortuyn

In de beginfase waren Feyenoord en Borussia Dortmund ietwat zoekende. Boneventura Kalou produceerde een afzwaaier vanaf de tweede lijn. Ook de Duitse landskampioen kon geen gevaar stichten in het strafschopgebied van de Rotterdammers. Een hoge bal vanaf rechts bleef onbereikbaar voor de ruim 2 meter lange Tjechische spits Jan Koller.

Feyenoord toonde gaandeweg wel meer initiatief. Vooral op het middenveld onder impuls van Paul Bosvelt en Shinji Ono dreigde Feyenoord op te stomen naar het doelgebied van Dortmund-keeper Lehmann. Alleen de eindpass ontbrak om Tomasson en Van Hooijdonk in stelling te brengen.

Dortmund liet het eerste kwartier 'thuisploeg' Feyenoord het spel maken om bij balverlies van de Rotterdammers snel te counteren. In de veertiende minuut kreeg Thomas Rosicki de eerste mogelijkheid om de score te openen. De 21-jarige Tsjech schoot echter recht in de handen van doelman Zoetebier.

Van Hooijdonk

Het antwoord van Feyenoord volgde snel. Amper vier minuten later legde Pierre van Hooijdonk de bal op zo'n 35 meter van het Duitse doel neer. De vrije trap van de topscorer van de eredivisie belandde - onbereikbaar voor Lehmann - op de paal. Dortmund beet na een klein half uur van zich af. Een splijtende pass van Amoroso vanaf het middenveld gaf de Braziliaan Emerton de ruimte om een goede voorzet op landgenoot Evanilson te geven. Evanilson schoot hoog over.

Einde Kohler

Het was de laatste 'stuiptrekking' van Borussia Dortmund voor rust. Jon Dahl Tommasson legde de naar schatting 15.000 meegereisde Duitse fans het zwijgen op. De ijverige Deen liep achter zijn eigen mislukte pass aan en dwong Jurgen Kohler tot het uiterste. Kohler, bezig aan zijn afscheidswedstrijd, trok Tomasson in het strafschop aan zijn shirt.

De Portugese arbiter Melo Pereira was onverbiddelijk; de Duitse routinier kon voortijdig vertrekken en een strafschop volgde. Van Hooijdonk verzilverde het buitenkansje (1-0) waardoor De Kuip ontplofte.

Kort daarna nam Van Hooijdonk de regie helemaal over. De Brabantse aanvaller werd niet belemmerd door paal, muur of graspol en verdubbelde de voorsprong van Feyenoord met een geraffineerde vrije trap (2-0). Lehman was ook nu kansloos op de inzet van Van Hooijdonk.

Verlamd

De 2-0 voorsprong leek Feyenoord wat te verlammen. Nog amper op het veld in de tweede helft, moest de ploeg van Bert van Marwijk een tegentreffer incasseren. Een relatief kleine dekkingsfout van Paauwe op aanvaller Amoroso werd in de 46ste minuut met een penalty bestraft. De Braziliaan strafte de verdedigingsfout genadeloos af: 2-1.

De snelle aansluitingstreffer gaf Dortmund meer moed om richting Zoetebier op te rukken. Aan de overmoedigheid aan Duitse zijde kwam in de vijftigste minuut abrupt een einde. Tomasson werd in de vrije ruimte gelanceerd en verschalkte met een diagonale schuiver keeper Lehmann (3-1).

Koller

De 3-1 stand en de man minder bij Dortmund, zorgde voor aantrekkelijk voetbal aan beide kanten. Het beweeglijke Borussia Dortmund hervond zich snel en drukte Feyenoord wonderwel naar achteren. De Rotterdammers leken ook iets te veel achterover te leunen. Het slechte wegwerken van de bal in het zestienmetergebied door Van Wonderen en Paauwe gaf Koller de kans om een onhoudbare volley op doel af te vuren (3-2).

Het team van trainer Matthias Sammer drong nog wel aan, maar Feyenoord hield knap stand.