MANCHESTER - Sir Alex Ferguson wist het deze week zeker. Met aankoop Rooney (18) in de ploeg zou Manchester United weer beschikken over een zeer doeltreffende aanvalslinie, die de vergelijking met het topjaar 1999 moeiteloos zou kunnen doorstaan. "Fergie" sloeg in de aanloop naar de tweede groepswedstrijd in de Champions League tegen Fenerbahce bepaald geen wartaal uit: 6-2.

Debutant Rooney, eindelijk speelklaar na een voetblessure, scoorde liefst drie keer, zijn eerste officieuze hattrick op het hoogste niveau. Van Nistelrooij maakte de vijfde Engelse treffer.

Kwartet

In 1999 kon Ferguson kiezen uit het koninklijke kwartet Sheringham, Solskjaer, Cole en Yorke. Vijf jaar later zijn Van Nistelrooij, Saha, Smith en Rooney de prominente frontsoldaten. "Ik ben blij, heel blij met dit viertal", liet Ferguson weten. "Met Ronaldo en Scholes er ook nog bij hebben we een ploeg die altijd en overal kan scoren."

Hij vergat in zijn enthousiasme de naam van Giggs te noemen. De routinier kreeg dinsdag met Van Nistelrooij en Rooney een basisplaats van de Schotse coach en sloeg al na zeven minuten toe met een rake kopbal.

Scorend vermogen

Tien minuten later fleurde Rooney zijn ouverture op Old Trafford op. Uit een fraaie pass van Van Nistelrooij maakte hij er 2-0 van. In de 28e minuut toonde de tiener van 40 miljoen euro opnieuw zijn scorende vermogen, 3-0.

Via Nobre deed Fenerbahce kort na de rust iets terug. Maar uit een vrije trap had Rooney daarna alweer succes, 4-1. "Scoren is een belangrijke kwaliteit, maar als de verdediging niet 100 procent is, krijg je het toch moeilijk", wist Ferguson vooraf nog te melden.

Feestelijk

Tuncay Sanli toonde na een uur de kwetsbaarheid van de Engelse verdediging aan, 4-2. Van Nistelrooij en Bellion tilden de stand in de slotfase naar feestelijk niveau: 6-2.

Geplaagd

De vreugde in Manchester was bijna even groot als de opluchting in Madrid. De 'Koninklijke', al wekenlang zonder uitstraling, zelfvertrouwen en winst, begon in stijl aan de thuiswedstrijd tegen het al evenzeer geplaagde AS Roma (4-2). Halverwege de eerste helft keek de thuisploeg al tegen een achterstand van 0-2 aan door treffers van De Rossi en Cassano.

Aanvoerder Raul nam daarna het dolende Real onder zijn hoede. Met twee treffers had hij het belangrijkste aandeel in de broodnodige overwinning. Met een succesvolle strafschop bracht Figo in de 53e minuut de gelijkmaker op zijn naam. Roberto Carlos zorgde voor het slotakkoord, 4-2.

Dinamo Kiev

In dezelfde groep als Real Madrid behaalde Dinamo Kiev de tweede zege. De ploeg uit Oekraïne, die reglementair met 3-0 won van AS Roma na geweldpleging tegen scheidsrechter Frisk, toonde veerkracht in de thuiswedstrijd tegen Leverkusen: 4-2, na een achterstand van 1-2 na ruim een uur. Rincon en Cernat scoorden beiden twee keer voor Dinamo.

Olympique Lyon

In groep D, de groep van Manchester United, won Olympique Lyon met 2-1 bij Sparta Praag. Wiltord maakte na een uur het winnende doelpunt.

In groep A was AS Monaco met 2-0 te sterk voor Deportivo. Liverpool liep bij Olympiakos tegen een kleine nederlaag aan: 1-0.