MUNCHEN - Met ogenschijnlijk speels gemak heeft Bayern München Ajax dinsdagavond in het Olympiastadion een zeldzame Europese afstraffing bezorgd, 4-0. Na slechts twee duels in de Champions League lijkt het bereiken van de knock-outfase voor de Amsterdammers al een utopie.

Bekijk video:
Breedband / Modem


Na slechts twee duels in de Champions League lijkt het bereiken van de knock-outfase voor de Amsterdammers onhaalbaar

Aan de basis van het Amsterdamse leed stond een aanvaller uit Wijchen. Roy Makaay maakte drie treffers en was grotendeels alleen verantwoordelijk voor de eclatante zege van de Duitsers.

Achterstand

Omdat ook Juventus (1-0 tegen Maccabi Tel Aviv) dinsdagavond won, heeft Ajax na twee duels op zowel Juve als Bayern een achterstand van zes punten.

Normaal gesproken moet Ajax samen met de Israëliërs uitmaken welk elftal in Groep C na zes wedstrijden overgaat naar de UEFA-Beker. De aspiraties van de Amsterdammers op het hoogste Europese niveau kunnen voorlopig weer een seizoen in de ijskast.

Ongenadig

In sommige gedeelten van de eerste helft moet Ajax het idee hebben gehad dat er tegen de Duitse recordkampioen wat te halen was. Juist in die fases sloeg Bayern ongenadig toe.

Trainer Ronald Koeman was vooraf al bang voor dat scenario. Hij wist dat de intelligente Duitsers de kunst beheersen om te wachten op het juiste moment om toe te slaan. In Makaay hebben de Duitsers bovendien een aanvaller die het afwachten van mogelijkheden tot zijn tweede natuur heeft gemaakt.

'Das Phantom'

De Nederlander wordt in München 'Das Phantom' genoemd. In de strijd met Ajax toonde hij waarom zijn fans hem die bijnaam hebben gegeven. Tot de 28e minuut was Makaay onzichtbaar en was hij alleen met zijn loopacties van waarde voor Bayern.

In die minuut kreeg hij echter zijn eerste kans van de wedstrijd. Diep gestuurd door Pizarro kende hij vanaf achttien meter geen twijfel. Snoeihard joeg hij de bal langs keeper Lobont, 1-0.

Volwassener

In de periode na de eerste treffer leek Ajax zich terug te vechten in de wedstrijd. Maar ook verdedigend toonde Bayern zich een veel volwassener team dan de Amsterdammers. De jonge ploeg van Koeman werd via Rosales twee keer gevaarlijk. Bij een eerste actie werd de lichtvoetige Argentijn zonder pardon neergeschoffeld door Salihamidzic.

Bij een tweede kansrijke situatie trok Ballack hard aan de noodrem. De twee spelers werden bestraft met een gele kaart - waar in beide gevallen rood op zijn plaats zou zijn geweest. Daarna besliste Makaay het duel nog voor de pauze definitief.

Vanuit een vrije trap van Ze Roberto kopte hij in de 44e minuut de 2-0 achter Lobont. Het was pas zijn tweede kans van de wedstrijd. Zijn derde mogelijkheid kwam in de 51e minuut vanaf elf meter.

Lobont tikte in het strafschopgebied Pizarro aan, waarna de Franse scheidsrechter Sars niets anders kon doen dan een strafschop te geven. Ook vanaf de penaltystip heeft Makaay geen moeite het net te vinden, 3-0.

Ze Roberto

Of het allemaal nog niet erg genoeg was voor Ajax, stond de Nederlander, ooit door Ajax afgewezen, ook aan de basis van de 4-0. In de 55e minuut maakte Ze Roberto de 4-0. Makaay zette de Braziliaan vrij voor Lobont, na een vloeiende aanval die de verdediging van de Amsterdammers compleet uiteenreet.

De Duitsers toonden aan dat dit ultrajonge Ajax weinig te zoeken heeft in de Champions League, in ieder geval niet tegen ploegen als Bayern en Juventus.

Oppassen

Koeman moet zelfs gaan oppassen dat hij de greep op zijn elftal helemaal verliest. In de competitie wacht dit weekeinde de uitwedstrijd tegen AZ. Ook een duel dat de Amsterdammers, zeker na de forse nederlaag in München, niet zomaar hebben gewonnen.

Het is het lot van een Ajax-trainer. Elk jaar verliest Koeman zijn beste spelers en krijgt daar slechts jonge talenten voor terug. In het geval van Ajax is dat niet voldoende om echt een rol te kunnen spelen in Europese topwedstrijden.