UTRECHT/AMSTERDAM - De supportersvereniging van FC Utrecht had dinsdagochtend op haar internetpagina een foto geplaatst van een ME'er die volgens de vereniging verantwoordelijk is voor geweld tegen Utrechtse supporters op 21 april 2002 bij de Amsterdam ArenA.

Degene die de identiteit van de politieman onthulde, kreeg als beloning een seizoenskaart van een club naar keuze, zo stond op de pagina te lezen. De supportersvereniging wil de agent laten vervolgen.

Onaangenaam verrast

Op last van voorzitter M. Sturkenboom van FC Utrecht is de foto aan het begin van de middag verwijderd. "Hij was zeer onaangenaam verrast. Dit kan natuurlijk niet", zei een woordvoerder van de voetbalclub. Sturkenboom heeft de vereniging opdracht gegeven de foto "onmiddellijk" van de site te halen.

Kort daarop was de foto verwijderd, maar even later verscheen een nieuwe versie, waarop de ME'er onherkenbaar was gemaakt met een balkje over zijn gezicht. Volgens voorzitter B. ten Boden van de supportersvereniging ging het om een compromis dat tot stand was gekomen na overleg met Sturkenboom.

Sportief

De Amsterdamse politie was verbolgen toen zij van de foto hoorde. "Dit is geen fair play", aldus een woordvoerster. "Je mag van een supportersclub verwachten dat ze zich sportief gedragen." Er zijn volgens de politie voldoende kanalen waar je kunt klagen over het gedrag van ME'ers. "En de ME is altijd collectief aansprakelijk. Het gaat nooit om individuen."

De supportersvereniging houdt de ME'er verantwoordelijk voor het bevel aan zijn collega's om op Utrechtse fans in te slaan. Dat gebeurde nadat burgemeester Cohen van Amsterdam had besloten dat alle 670 met hun ploeg meegereisde aanhangers van FC Utrecht terug moesten naar de Domstad. Cohen nam dat besluit nadat enkele tientallen supporters kwetsende spreekkoren hadden aangeheven.

Buitensporig

Eind vorige week honoreerde de Amsterdamse commissie voor politieklachten de klachten van zestien aanhangers en stelde vast dat de hoofdstedelijke mobiele eenheid op de bewuste dag buitensporig geweld had toegepast. De klagers maken kans op een schadevergoeding, maar de supportersvereniging neemt daar geen genoegen mee en eist vervolging van de verantwoordelijke politiemensen.

Door plaatsing op internet van de foto van de politieman, die veel supporters beschouwen als de "hoofddader", hoopte de vereniging in ieder geval een van de schuldigen te kunnen achterhalen.