EINDHOVEN - Tijdens alweer de vijftigste wedstrijd in de Champions League wil PSV woensdagavond voor eigen publiek een voorschot nemen op wat het tot nu toe altijd naliet. Alleen met een overwinning op Panathinaikos houden de Eindhovenaren een goed uitzicht op deelname aan de volgende ronde van het lucratieve toernooi voor de beste clubteams van Europa.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij een zege heeft PSV evenveel punten als Panathinaikos dat twee weken geleden van Rosenborg won (2-1). De Eindhovense club wacht vervolgens een dubbele ontmoeting met de Noren. De Grieken moeten zich opmaken voor twee wedstrijden tegen de gedoodverfde groepswinnaar Arsenal.

Bij een ander resultaat als een overwinning blijft PSV voorlopig afhankelijk van andere ploegen. Acht voorgaande optredens in de Champions League leerden dat de Brabanders beter niet in een dergelijke positie kunnen zitten. Alleen Manchester United en Porto kwamen vaker dan PSV uit in de Champions League. Toch reikten de Eindhovenaren nooit tot de tweede ronde.

Hiddink

Niet anders dan voorgaande jaren denkt trainer en technisch directeur Guus Hiddink dat zijn ploeg de groepsfase kan overleven. De oefenmeester baseert zijn vertrouwen vooral op de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. "Dit seizoen proef ik eindelijk iets van 'tot hier en niet verder'. Spelers verkopen hun huid duur. Daarbij is PSV moeilijker te verslaan."

Tevreden zag de hoofdtrainer tijdens duels met Rode Ster en Arsenal toe hoe zijn ploeg geconcentreerd en gedisciplineerd te werk ging. "Zelfs tegen een topploeg als Arsenal hebben we weinig weg gegeven. Dat is een winst met de voorgaande seizoenen toen we binnen tien minuten wilden scoren en uiteindelijk vaak naïef verloren. Hopelijk kunnen we het tegen Panathinaikos ook opbrengen om geduldig en geconcentreerd te spelen."

Alex

Hiddink kan tegen de Grieken waarschijnlijk weer een beroep op Alex doen. De Braziliaan is hersteld van een knieblessure die hij zaterdag tijdens het duel met Heerenveen opliep. Het meespelen van de verdediger is belangrijk omdat Ooijer in dezelfde wedstrijd tegen de Friezen een hamstringblessure opliep.

Ook Zoetebier is hersteld. De doelman ondervindt geen hinder meer van een rugblessure. Het is echter maar zeer de vraag of de Volendammer in de basisformatie terugkeert. "Gomes heeft het de laatste weken goed gedaan. Ik heb twee goede doelmannen. Ze ontlopen elkaar niet veel. Pas op de wedstrijddag vertel ik eerst aan hen wie speelt", aldus Hiddink.

Vennegoor of Hesselink

Veel ogen in het nog niet uitverkochte Philips-stadion zijn ook weer op Vennegoor of Hesselink gericht. De Tukker krijgt van Hiddink opnieuw de voorkeur boven Sibon, die twee weken geleden nog wel bij Arsenal mocht beginnen. Met alweer zes competitietreffers heeft Vennegoor of Hesselink de mond van zijn criticasters nog niet gesnoerd.

"Tsja, ik ben geen Romario, Ronaldo of Van Nistelrooij", beseft de Tukker. "Ik ken mijn beperkingen, maar ook mijn kwaliteiten. Als ik tegen die Grieken weer één of twee keer scoor, dan heb ik het goed gedaan. Dan laat ik de rest maar praten." De vermoedelijke opstelling PSV: Gomes; Lamey, Alex, Bouma en Lee; Van Bommel, Cocu en De Jong; Park, Vennegoor of Hesselink en Farfan.