DEN HAAG - Nederland en België zouden hun competitievoetbal moeten samenvoegen. Het is niet de KNVB, maar minister Bot van Buitenlandse Zaken die dit idee heeft gelanceerd. Met dit ongebruikelijke voorstel wil de bewindsman meer begrip kweken tussen Nederlanders en Belgen.

"Onze samenwerking (tussen Nederland en België) zal pas echt tegen een stootje bestand zijn wanneer zij gefundeerd is op een meer gemeenschappelijke kijk op de wereld. Een gemeenschappelijke competitie zou onze bevolking in de verleiding kunnen brengen wat meer belangstelling voor elkaar te hebben", zei Bot dinsdag tijdens een Belgisch-Nederlandse conferentie in Den Haag.

Bovendien, zo meent Bot, zou de eredivisie interessanter worden. "Stelt u zich eens een competitie voor met wedstrijden als Club Brugge tegen Ajax, Feyenoord tegen Anderlecht, FC Antwerp tegen PSV, en Le Standard tegen FC Utrecht." De wedstrijden krijgen meer kwaliteit, betoogde de minister, en ook de clubs worden er beter van. "De clubs zouden meer mogelijkheden krijgen om zich te verweren tegen rijke clubs in grotere competities elders in Europa."

Bemoeien

Bot haastte zich te zeggen dat het niet aan een minister van Buitenlandse Zaken is om zich met voetbal te bemoeien, en dat het idee voor de Belgisch-Nederlandse competitie een metafoor is voor versterkte samenwerking tussen beide landen. Overigens pleitte de bewindsman, zelf een groot wielerliefhebber, er ook voor dat de Ronde van Vlaanderen af ten toe over Nederlands grondgebied zou gaan.

FORUM
In samenwerking met de Vara hebben wij een forum over dit onderwerp.

Klik hier om het forum te bekijken