De Nederlandse hockeyers zijn als eerste geëindigd in groep B van de finaleronde van de Hockey World League. Oranje won maandag in Raipur het derde groepsduel met 3-1 van India.

Doelpunten van Mink van der Weerden, Mirco Pruijser en Roel Bovendeert bezorgden Nederland de tweede zege van het toernooi.

De ploeg van bondscoach Max Caldas was zaterdag al met 3-2 te sterk voor Argentinië en vrijdag werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen Duitsland.

De kans is groot dat Canada de tegenstander wordt van Oranje in de kwartfinales.

Nederland-India in beeld

Strafcorner

Maandag tegen India was het halverwege nog 0-0. In de eerste twee kwarten gebeurde amper iets. Wel kreeg India een enorme kans. Ramandeep Singh mocht vrij in de cirkel uithalen, maar raakte de bal slecht.

Keeper Jaap Stockmann kon redden. Bondscoach Max Caldas noteerde maar een paar doelpogingen, van Valentin Varga en Constantijn Jonker.

Na de hervatting was er meer beleving en dat resulteerde snel in de 1-0 van Mink van der Weerden, uit de eerste strafcorner die Nederland kreeg.

Mirco Pruijser verdubbelde de marge even later. Hij rondde een gecontroleerde voorzet van Van der Weerden beheerst af. De Indiase defensie was op dat moment uitgehold doordat Rupinder Pal een tijdstraf van twee minuten uitzat.

De gastheren kwamen met nog een klein kwartier op de klok terug door Chinglengsana Kangujam. Hij sloeg in de rebound van een strafcorner, die tegen de stick van uitloper Niek van der Schoot belandde, raak.

De Indiase hoop op een goed resultaat vervloog snel door toedoen van Roel Bovendeert. Hij ramde een assist van Billy Bakker, uitgeroepen tot man-of-the-match, in het dak van het doel. India drong de slotfase nog wel aan maar zonder succes.