ALICANTE - Spanje heeft zich zondag in Alicante geplaatst voor de finale van het tennistoernooi om de Daviscup. Het winnende punt tegen Frankrijk werd binnengehaald door de 18-jarige Rafael Nadal tegen Arnaud Clément in drie sets: 6-4 6-1 6-2.

Spanje speelt tussen 3 en 5 december in de eindstrijd tegen de Verenigde Staten, dat zich zaterdag in Charleston al kwalificeerde door met 3-0 een beslissende voorsprong tegen Wit-Rusland te nemen.

Ongeslagen

Het derde punt kwam op naam van het broederpaar Bob en Mike Bryan in het dubbelspel tegen Max Mirnyi en Vladimir Voltsjkov: 6-1 6-3 7-5. Zij rondden het voorwerk van Andy Roddick en Mardy Fish in de enkelspelen bekwaam af en bleven ongeslagen in de Daviscup. Voor de VS is het de eerste Daviscupfinale sinds 1997.

De Spanjaarden hebben het thuisvoordeel en zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een gravelbaan aanleggen in een indooraccommodatie.

Derde finale

Voor hen werd het tegen Frankrijk de derde finaleplaats in de laatste vijf jaar. In 2000 won het team de Daviscup in de finale tegen Australië. In 2003 werd van Australië verloren.

De Spaanse captain Jordi Arrese gokte met de vervanging van Carlos Moya door Rafael Nadal. Die had weliswaar in het dubbelspel met Tommy Robredo gewonnen, maar in het enkelspel had hij pas twee duels ervaring met wisselend resultaat.

Donker

Het zag er tegen Clément even donker uit, toen de linkshandige teenager in de eerste game zijn opslag verloor en daarna geen punt maakte, toen Clément serveerde. Bevrijd van de zenuwen ging Nadal plotseling weergaloos tennissen en stoof hij naar de overwinning in drie sets.

In de reeks van acht promotie/degradatiewedstrijden voor de wereldgroep wist het vorig jaar gedegradeerde Duitsland niet terug te keren. Met Tommy Haas en debutant Florian Mayer verloor Duitsland in Bratislava met 2-3 van Slowakije. Dominik Hrbaty en Karol Kucera bogen op de laatste dag de achterstand om in winst.

Naast Slowakije werden Australië, Rusland, Japan, Tsjechië, Kroatië en Roemenië mogelijke tegenstanders van Nederland in de eerste ronde van de Daviscup in 2005. De laatste komt uit Oostenrijk - Groot-Brittannië.