SHANGHAI - De Braziliaanse autocoureur Rubens Barrichello heeft zondag de eerste Grote Prijs van China voor formule-1-wagens gewonnen. Hij bleef in zijn Ferrari op het speciaal aangelegde circuit in Shanghai de Brit Jenson Button (BAR-Honda) en de Fin Kimi Raikkonen (McLaren-Mercedes) voor.

Het was voor het eerst dat er een formule-1-race in China plaats had. Barrichello was van pole position vertrokken. Zijn Ferrari-stalgenoot Michael Schumacher eindigde als 12e.

Schuiver

De zevenvoudig wereldkampioen haalde voor de tweede keer dit seizoen geen punten voor de wereldtitel. Door een schuiver tijdens de kwalificatie moest de Duitser vanaf 17e positie van start gaan in de wedstrijd.

Barrichello verzekerde zich door zijn tweede triomf op rij - hij won onlangs ook de Italiaanse Grand Prix in Monza - van de vice-wereldtitel. De Braziliaan kwam op 108 punten, naaste belager Button op 79.

Er zijn nog twee Grand Prix te rijden met steeds 10 punten voor de winnaar. Wereldkampioen Schumacher bleef na de Chinese Grand Prix op 136 punten staan.