AMSTERDAM - Met veel moeite heeft Ajax zaterdagavond de thuiswedstrijd van Roda JC gewonnen, 1-0. Het doelpunt viel twee minuten voor tijd en werd gemaakt door de Griek Anastasiou. Men zou kunnen zeggen dat de verkeerde van Roda gekomen spits daarmee de hoofdrol vertolkte.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Als opvolger van de naar Juve vertrokken Ibrahimovic had Ajax recent graag de Ivoriaan Koné van Roda JC gehaald. Deze doorstond de medische keuring niet in Amsterdam. Aan de kant van Kerkrade speelde hij wel in de ArenA en behoorde tot de uitblinkers. Scoren daarentegen deed hij niet.

Mankement

Dat was het mankement van de Limburgers, die met name in het tweede deel overheersten en mooie kansen kregen. Sergio, Van Dessel, Vicelich en Koné zelf slaagden er niet in die te benutten. Daardoor ontsnapte Ajax, dat lang in de verdrukking zat.

"Iedereen een spits behalve wij", schamperde de aanhang in het volle stadion naarmate het duel vorderde. Met zestien miljoen word je geen kampioen, stond op een spandoek. De fans stellen het niet op prijs dat voor Ibrahimovic (nog) geen vervanger is gekomen. Trainer Koeman: "Wij proberen altijd goede spelers te halen. Soms lukt het niet."

Voldoende kansen

Van een aanvallend probleem wilde de coach niets weten. "In de eerste helft hebben we voldoende kansen uitgespeeld. Het kan dus wel. Het is bekend dat Sonck tegen zichzelf loopt te voetballen, vandaar dat ik vandaag Anastasiou de kans gaf. Hij moet soms spelen, is wat ouder, heeft ritme nodig. Daarnaast heb je een scenario in je achterhoofd. Hij speelt tegen z'n oude club. Dat het zo zou uitpakken had ik ook niet verwacht."

Anastasiou wordt zo langzamerhand ook meer weggehoond dan gewaardeerd. De Griek, vorig seizoen wegens blessureproblemen in Amsterdam wel met succes bij Roda losgeweekt, sloeg toe in een fase dat Koeman er zelf waarschijnlijk al geen rekening meer mee hield.

Luid gefluit

In de slotfase stond Sonck inmiddels naast Anastasiou. De Belg was een kwartier voor tijd gekomen voor Van der Vaart, die onder luid gefluit van de aanhang door Koeman werd vervangen. De wissel leek aanvankelijk tot weinig resultaat te leiden. Roda bleef beter. "Alleen het eerste kwartier hebben we het moeilijk gehad", zei de Limburgse coach Vloet. "In het tweede deel hebben we alles gegeven wat we hebben. De betere kansen waren duidelijk voor ons. Het is heel rot dat het dan zo voor ons afloopt."