ROOSENDAAL - RBC Roosendaal was zaterdagavond de ideale sparringpartner voor Feyenoord. De Brabantse staartploeg, die woensdagavond in de Amstel Cup van NEC al een flink pak slaag kreeg (0-4), kon voor eigen publiek amper een representatief elftal op de been brengen. Feyenoord, dat nog natrilde van de afgang tegen FC Utrecht in de Kuip (0-3), profiteerde dankbaar van het schrijnende gebrek aan tegenstand: 0-4.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik ben blij dat de schade beperkt is gebleven. Het had allemaal nog veel erger kunnen zijn", concludeerde RBC-coach Van Dijk. Collega Gullit: "Ik ben tevreden over de zakelijke uitvoering van onze tactiek, maar ontevreden over de afwerking van de vele kansen."

Niets te verliezen

Het kwaliteitsarme RBC had niets te verliezen in de nietszeggende wedstrijd. De thuisploeg miste door blessures (zeven) en schorsingen (twee) liefst negen spelers uit de A-selectie. Wat overbleef, was een gelegenheidsteam met een aantal jonge nieuwkomers en een halfgevulde reservebank met drie spelers uit het tweede team. Dat moest wel fout gaan.

Toch domineerde Feyenoord, met bankzitter Buffel voor de geblesseerde Ono, zeker niet de hele wedstrijd. De Rotterdammers lieten de kansloze Brabanders veelvuldig het spel maken om daarna toe te slaan met doeltreffende counters over de flanken. Voor de rust (0-2) bereidde Kuijt, die in Roosendaal voorin een zwervend bestaan leidde, de twee treffers voor. Eerst kopte Kalou raak, daarna werkte Goor de bal van dichtbij over de doellijn, 0-2.

Marge

De marge had bij de pauze meer dan twee keer zo groot kunnen zijn. RBC-doelman Aerts bewees waarom hij afgelopen zomer een vijfjarig contract bij Feyenoord mocht tekenen. De huurling, die wekelijks al een dag meetraint in de Kuip, greep in de eerste helft bekwaam in bij doelrijpe pogingen van Kalou (twee keer), Castelen en Kuijt.

Het dappere RBC trachtte na de rust nog wel iets van de wedstrijd te maken. Maar feitelijk was alleen nog interessant hoe groot de Rotterdamse zege zou uitvallen. Feyenoord, dat donderdag in de Kuip voor de UEFA-beker tegen het ook al bescheiden Odd Grenland speelt, hield het bij 0-4.

Tweede treffer

Eerst maakte Kalou zijn tweede treffer van de avond waarmee hij zijn competitietotaal op zes bracht. Opnieuw was Kuijt de aangever. De neo-international, die in de voorgaande drie duels niet tot scoren kwam, tekende zelf voor de laatste treffer. Met iets meer scherpte had hij er in Roosendaal wel vier kunnen maken.