NIJMEGEN - Johan Neeskens vertrekt aan het einde van dit voetbalseizoen als trainer bij NEC. De voormalig international heeft dan vijf seizoenen leiding gegeven aan de selectie van de Nijmeegse club. Neeskens maakte zijn besluit zaterdag kenbaar, meldde technisch directeur Leen Looyen.

"Ik wist dat het ging gebeuren, alleen het moment waarop Neeskens zijn vertrek aankondigt, heeft me verrast", zei Looyen. "We hebben vijf jaar fantastisch samengewerkt."

Onder Neeskens bereikte NEC in het seizoen 2002/2003 een groot succes met een vijfde plek in de competitie, waardoor de club na twintig jaar weer Europees voetbal mocht spelen.

Looyen wil rustig nadenken over de opvolging van de man, die in de jaren zeventig middenvelder was van het grote Oranje en speelde bij clubs als Ajax en Barcelona. "Dat is iets voor in de winterstop."

Hij verwacht geen problemen voor de rest van de competitie: "Iedereen die Johan kent, weet dat hij volwassen en professioneel genoeg om met de inzet, die hij de afgelopen jaar toonde, het seizoen af te maken."