ROOSENDAAL - RBC Roosendaal is de nacompetitie begonnen met een overwinning. De vorig jaar uit de eredivisie gedegradeerde ploeg versloeg Cambuur Leeuwarden dinsdagavond met 2-1.

De overwinning voor de Roosendalers was verdiend, het spel slechts af en toe overtuigend. Te vaak gaf het elftal van Maaskant de Friezen, voor de derde opeenvolgende keer van de partij in de seizoenstoegift, de gelegenheid in de wedstrijd te komen. Het had daarom slechter kunnen aflopen voor de Brabantse favorieten, in een wedstijd die nauwelijks kon boeien.

Halverwege was het gelijk en vooral bij de thuisclub was dat reden tot ontevredenheid. RBC had nagenoeg de gehele eerste helft een overwicht. Na de openingstreffer van Keller drong de nummer drie van het afgelopen seizoen echter nauwelijks nog aan.

Uitspelen

Het leek er waarachtig wel op of de Roosendalers de tijd wilden uitspelen. Dat was wat voorbarig, met slechts een minuut of twintig op de klok. Cambuur, dat aanvankelijk geen fatsoenlijke aanval wist op te zetten, putte er moed uit. Enkele minuten voor de rust zette het zowaar aan voor een offensief.

Eerst miste Van der Heide twee aardige mogelijkheden, vervolgens tikte Cairo de bal in blessuretijd wel langs De Ron, RBC's doelman die vorig seizoen nog bij de Friezen onder de lat stond, 1-1. Snel na de hervatting stelde RBC orde op zaken. Hertog zorgde voor de 2-1 voor de formatie van de naar GA Eagles vertrekkende coach Maaskant. De middenvelder zette goed door, nadat een schot van De Graaf aanvankelijk was geblokt.

Ook daarna kon de thuisclub niet echt doorzetten. Cambuur kreeg zelfs bij vlagen het betere van het spel, maar tot serieuze mogelijkheden leidde dat niet of nauwelijks. De beste kansen was nog voor (opnieuw) Cairo en invaller Derksen, maar beiden hadden geen geluk in de afronding.

In de slotfase, toen Cambuur de risico's moest nemen, verzuimde RBC verder uit te lopen. Bij enkele snel uitgevoerde counters ontbrak de juiste eindpass.

Excelsior wint

Excelsior is dinsdag de nacompetitie begonnen met een ruime zege (4-2) op Volendam. Dat de Rotterdammers alleen nog via deze play-offs kunnen promoveren, had niemand op Woudestein gedacht.

Voor de winterstop was Excelsior ongenaakbaar, het kampioenschap leek een kwestie van tijd. Daarna ging het op onverklaarbare wijze mis en pakte FC Zwolle op de voorlaatste speeldag de titel in een rechtstreekse confrontatie met de satellietclub van Feyenoord.

Redden

Voor Excelsior rest nu alleen nog de nacompetitie om het seizoen te redden. De ploeg van coach Koster begon tegen Volendam voor de vierde achtereenvolgende keer aan deze slijtageslag. En met de wetenschap dat Excelsior vorig seizoen op Woudestein tegen stadgenoot Sparta (3-4) de kansen op promotie onnodig verspeelde, ondanks het beste voetbal in deze poule.

Dat de Rotterdammers ook dit jaar kwalitatief ver boven de rest uitstaken, is zeker geen garantie dat het nu tegen opnieuw Sparta en ADO Den Haag wel zal lukken. Excelsior is daarvoor op dit moment te wisselvallig, weet ook Koster.

Furieuze start

De thuisploeg startte tegen Volendam furieus en nam al in de twaalfde minuut een voorsprong. Al was daar de hulp van doelman Van Westerop van Volendam voor nodig. Hij verkeek zich op een voorzet van Mtiliga, waarna Buffel (komend seizoen terug naar Feyenoord) met het hoofd de 1-0 kon maken.

Excelsior verzuimde daarna door te drukken, het tempo viel weg en het spel werd rommelig. Desondanks kregen Oswal, Olfers (schot op de paal) en Feskens de kans om het zwakke tegen spel van Volendam met meer doelpunten af te straffen.

Opleving

Na de rust leefde Excelsior weer op. Olfers profiteerde in de e minuut van goed voorbereidend werk van El-Akchaoui: 2-0. Maar net als in de eerste helft zakte de ploeg weer weg. De onrust op de Excelsior-bank nam toe, zeker na de 2-1 van Esajas.

De 3-1 van Pinas ruim tien minuten voor tijd leek de beslissing, maar opnieuw slaagde de thuisploeg er niet in om de wedstrijd onder controle te houden. Invaller Rose maakte 3-2, maar Buffel stelde vier minuten voor tijd met een prachtige lob over doelman Van Westerop heen de winst zeker.