ZEIST - De scheidsrechters in het betaald voetbal willen met openheid meer begrip kweken bij clubs, trainers en spelers. Bovendien willen ze als volwaardig onderdeel van de bedrijfstak betaald voetbal worden gezien.

Dat hebben zij dinsdag laten weten tijdens een onderhoud met de KNVB en debelangenorganisatie voor scheidsrechters betaald voetbal (BSBV).

Aanleiding voor het gesprek waren uitlatingen van scheidsrechter Dick Jol. Die liet onlangs weten genoeg te hebben van de vele kritiek op de leidsmannen in de Nederlandse competitie en overwoog een staking.

Onvoldoende steun

Tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan het komend seizoen zullen de drie partijen een overeenkomst presenteren waarin de afspraken staan over meer openheid. Op korte termijn vindt ook een gesprek plaats met de aanklager betaald voetbal en de tuchtcommissie. De scheidsrechters vinden dat ze nu onvoldoende steun krijgen van de tuchtrechtspraak van de KNVB.

Ook de veiligheid van de scheidsrechters kwam in het gesprek aan de orde. Met de clubs waar arbiters regelmatig worden geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld zal worden gesproken over oplossingen.

Op lange termijn zal worden gewerkt aan een vergroting van spelregelkennis bij spelers en trainers. Verder krijgen de scheidsrechters intensievere begeleiding bij het omgaan met de media zodat ze vaker en intensiever over de rol van de arbitrage naar buiten kunnen treden.

/SPORTScheidsrechter Jol is kritiek spuugzat