ATHENE - Johan Reekers uit Enschede heeft bij de Paralympics in Athene op het nieuwe onderdeel handcycling de bronzen medaille veroverd in de wegwedstrijd. Met landgenoot Cefas Bouman, die als vierde eindigde, maakte hij lange tijd deel uit van de kopgroep van vier man, die langs de boulevard van de Griekse badplaats Vouliagmeni op en neer reed.

In een enerverende eindsprint moesten beide Nederlanders hun meerdere erkennen in de Oostenrijker Mayrhofer en de Amerikaan Albor. Reekers en Bouman komen zondag nog een keer in actie in de tijdrit.

De Nederlandse ruiters Joop Stokkel en Gert Bolmer grepen vrijdag net naast de medailles in de vrije kür op muziek. Zij eindigden als vierde en vijfde. Eerder in de week behaalde Stokkel zilver en Bolmer brons. Zondag komen de ruiters in het landenklassement opnieuw in actie.

Het Nederlands zitvrouwenvolleybalteam won met 3-0 van Slovenië, de nummer twee van de wereld. Zaterdag speelt Oranje nog tegen het Amerikaanse team. Daarna volgen de plaatsingswedstrijden.