ROTTERDAM - Het moest een feest worden. Met Rotterdam keek voetballend Nederland al weken uit naar de eindstrijd van de UEFA Cup tussen Feyenoord en Borrussia Dortmund. De finale is echter niet meer de finale. De brute moord op Pim Fortuyn maandag, negen dagen voor de verkiezingen, heeft alles veranderd.
Feyenoord
Borrussia Dortmund
Pim Fortuyn

Zeker voor trainer Bert van Marwijk. "Ik heb plotseling hele gemengde gevoelens bij deze finale. Aan een huldiging wil ik al helemaal niet denken."

Verbijstering

Geschokt en verbijsterd verscheen de oefenmeester van Feyenoord naar eigen zeggen dinsdag op de afsluitende persconferentie voor de finale. Hoezeer medewerkers van de Europese voetbalbond het ook probeerden, over de wedstrijd werd nauwelijks gepraat.

"Alsjeblieft nou, stel vanaf nu alleen maar vragen over voetbal", richtte een zegsman van de
UEFA

Van Marwijk

Van Marwijk was net als de aanwezige journalisten doof voor die smeekbede. Ook hij raakte maar niet uitgesproken over de eerste politieke moord in de moderne geschiedenis van Nederland. "Ja, ook in ons land praten ze met kogels. Ongelooflijk en te erg voor woorden."

In tegenstelling tot het bestuur en het overgrote deel van zijn spelersgroep plaatste Van Marwijk zijn vraagtekens bij de finale. "Ik zou het liefst niet spelen", zei de oefenmeester alvorens hij zichzelf verbeterde. "Als je het mij vraagt moet je later voetballen.

"De finale is altijd heel belangrijk voor mij geweest. En dat is-ie nog. Maar er zijn belangrijkere dingen dan sport. Natuurlijk gaan we er alles aan doen om te winnen. Zelfs als dat lukt, is echter na afloop alles anders. Ik kan me niet voorstellen dat ik dan alles vergeet wat maandag in Hilversum is gebeurd. Nee, aan een huldiging wil ik helemaal niet denken."

Spelersgroep

Het bestuur en de spelersgroep van Feyenoord deelden de mening van Van Marwijk niet. Voorzitter Jorien van den Herik en manager Jan D. Swart spraken maandag nog met de vermoorde politicus over de veiligheid in stadions. Het duo toonde zich dan ook heel aangeslagen maar wilde wel voetballen en eventueel feestvieren. "Ook nu moeten mensen zich kunnnen uiten", zei Jan D. Swart.

Van Hooijdonk

Topscorer Pierre van Hooijdonk wilde ook graag spelen. "Natuurlijk hebben we voor de training over de moord op Fortuyn gesproken. En je moet ons ook zeker niet verkeerd begrijpen. We vinden het allemaal schandalig en verschrikkelijk dat dit in Nederland heeft kunnen gebeuren."

"Niemand heeft echter de vraag gesteld of we wel moeten voetballen. We leven al weken in een tunnel. De finale is het enige wat telt."

Geen excuus

Van Hooijdonk en zijn medespelers willen die eindstrijd ook winnen. "Als dat niet lukt, zullen we ons ook niet achter de moord op Fortuyn verschuilen. Dan hebben we zelf gefaald. Maar begrijp me nu alsjeblieft niet verkeerd. Ook wij vinden het heel, heel erg. We willen echter wel van Borussia winnen."

/NIEUWSPim Fortuyn doodgeschoten (video)Feyenoord wil UEFA-Cupfinale gewoon spelen