ZEIST - De KNVB heeft vrijdagochtend bevestigd dat de Nederlandse competitie in het betaalde voetbal gaat veranderen. Met ingang van het seizoen 2005-2006 worden in de eredivisie play-offwedstrijden gespeeld. "Een historisch besluit", aldus de KNVB in een persverklaring waarin de veranderingen worden toegelicht.

Donderdag bespraken afgevaardigden van de achttien eredivisieclubs, verenigd in de ECV, in Zeist de voorgenomen wijzigingen. Na afloop wilde Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen van de ECV, nog niet concreet op de plannen ingaan. Vrijdagochtend geven de KNVB en de ECV gezamenlijk tijdens een persconferentie in Zeist wel opening van zaken.

Bij de play-offwedstrijden spelen de nummers twee tot en met vijf na 34 wedstrijden volgens een knock-outschema om de beschikbare plaats in de voorronde van de Champions League en om twee plaatsen in de UEFA Cup. De verliezer van die duels krijgt tegen de winnaar van de duels tussen de nummers zes tot en met negen nog een kans om het derde ticket voor het UEFA-bekertoernooi te bemachtigen.

Kampioen

Elke play-offronde wordt volgens de bekende Europa Cup-regels gespeeld met een uit- en thuiswedstrijd. De nummer 1 van de Holland Casino Eredivisie is na 34 wedstrijden de kampioen van Nederland en verwerft hiermee directe toegang tot de Champions League. Het nieuwe model houdt tevens in dat er vanaf het seizoen 2005-2006 in de kerstperiode wordt gespeeld.

De veranderingen zijn volgens de KNVB en ECV uniek en gewenst. Na ruim dertig jaar heeft het huidige competitiemodel in het betaalde voetbal zijn plafond bereikt en is ze aan vernieuwing toe, concluderen beide organisaties, die ook op de steun van de coöperatie eerste divisie (CED) kan rekenen. De nieuwe opzet moet meer spanning, meer kwaliteit en meer geld opleveren.

PSV tegen

Als enige club uit de eredivisie heeft PSV zich uitgesproken tegen de hervormingen in de nationale competitie. De club vindt dat de voorstellen te veel financiële risico's met zich meebrengen.

"Voor PSV is het een te groot risico de tweede (kwalificatie) plaats voor de Champions League te verliezen", zegt voorzitter Rob Westerhof. "Dat kan ons al gauw rond de 11 miljoen euro kosten. Bovendien geven de extra risicoduels aan het slot van het seizoen veel problemen. De politiek heeft zich daarover inmiddels ook uitgesproken."

Daarnaast ziet Westerhof nog een nadeel. "Door de onbekende einddatum van de competitie is het ook moeilijk om in die tijd toernooien en lucratieve wedstrijden te plannen."